2014. szeptember 17.

Tejszínes-gesztenyés szelet

Közkívánatra sütivel folytatom bejegyzéseim sorát, mégpedig a tejszínes-gesztenyés szelettel. Anyukám névnapjára készítettem, így a savanyú káposzta(lé) leves és a pizza után ez volt az egyik desszert. El is fogyott belőle egy egész tepsivel - na jó, nem egy nap alatt - és utólag jutott eszembe, hogy én meg sem kóstoltam. :)

Imi viszont elmondta a véleményét, így ha nem is a saját tapasztalatomat, de az övét le tudom írni: olyan, mintha gesztenyepürét ennénk kakaós piskótával, csak a gesztenyés rész sokkal lágyabb ebben a sütiben.


Ez nem is csoda, hiszen vaníliapudinggal és vajjal van kikeverve, hogy ne legyen olyan nehéz, tömör.

És nemcsak a gesztenyés réteg könnyű ebben a sütiben, hanem az elkészítése is. Alig több mint 1 órát kell rászánni előkészülettel együtt.

Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 dl olaj
- 6 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A fenti mennyiség egy kb. 35 x 25 cm-es tepsihez elegendő.


Szeretem az olyan recepteket, amiben a tojásokat nem kell különválasztani és a fehérjéből kemény habot verni. Ez is ilyen, így ezért még szimpatikusabb lett nekem ez a süti.

Tehát a tojásokat beleütjük egy tálba, hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel habosra keverjük. Apránként beledolgozzuk az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport is.

Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, -lisztezett tepsibe simítjuk a masszát és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A kész piskótát a tepsiben hagyjuk kihűlni.


Közben elkészítjük a gesztenyés krémet.

Hozzávalók a gesztenyés réteghez:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 50 dkg gesztenyepüré
- 20 dkg vaj / margarin
- 20 dkg porcukor
- 1,5 evőkanál rum

A tejben csomómentesre keverjük a pudingport, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A vajat a cukorral robotgéppel kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a gesztenyepürét, végül a pudingot is. Egyenletesen rásimítjuk a kihűlt piskótára (a tepsiben). 

Hozzávalók a tejszínes réteghez:
- 5 dl habtejszín (én cukrozott növényi habalapot szoktam használni, ehhez nem adok plusz cukrot)
- 2 evőkanál porcukor
- 2 csomag habfixáló

A habtejszínt és a porcukrot robotgéppel magas fokozaton kezdjük felverni, majd hozzáadjuk a habfixálót és néhány perc alatt kemény habbá dolgozzuk. Néhány evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit rásimítjuk a gesztenyés rétegre. Ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral. A félretett tejszínhabból rózsákat nyomunk a sütemény tetejére.


Néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe helyezzük a tepsit, majd tálalás előtt szeleteljük a süteményt.  Mutatós, és a tapasztalatom alapján nagyon gyorsan fogy. :)



2 megjegyzés:

  1. És lett különbség a két féle módon készített piskóta között? Éva,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!

      Ez a piskóta kissé tömörebb a hagyományos módon készülőhöz képest. Hiányzik belőle a felvert tojásfehérjehab lágysága. Azonban nem száraz, nagyon jó állagú. Többször is alkalmaztam már ezt a módszert, például az epres-gesztenyés tortánál:

      http://kicsibors.blogspot.hu/2014/05/epres-gesztenyes-torta.html

      Érdemes kipróbálni! :)

      Törlés