2014. szeptember 19.

Vegyes savanyúság

Éppen két hete pénteken anyukámmal nagy munkában voltunk: vegyes savanyúságot tettünk el télire, nagycsaládi mennyiségben. A 10 kg uborkából, 20 darab macskapöcse paprikából (tényleg, ennek mi az "igazi" neve?), 2 kg tv paprikából, 2 kg zöldparadicsomból és a 2,5 kg karfiolból összesen 40 darab 7,2 dl-es üvegnyi savanyúság készült. Ezek azóta már a kamrapolcainkon sorakoznak,


Valójában semmi új nincs a receptjében, hiszen anyukám jól bevált csemege uborkájának a savanyítólevével készítettük. Csak egy kicsit feltunningoltuk az üvegeket, hogy ne legyen olyan egyhangú a választék, ha savanyúságra vágyunk. Így lehet válogatni egy-egy felbontott üveg esetén is, hogy ki mit kér belőle.

Az ötlet természetesen anyutól származik, aki a tavalyi uborka eltevésnél kicsit elszámította magát és sokkal több levet készített mint amennyi kellett volna az otthon lévő uborkához. Így gyorsan körülnézett a kamrában, talált még paprikát és karfiolt, ezeket dugdosta az uborkák mellé, így megnövelte az üvegek számát. Annyira finom lett, hogy idén már tudatosan vegyes savanyúságot terveztünk eltenni.


Bár a recept már olvasható a csemege uborkáról szóló bejegyzésünknél, leírom itt is. A könnyebbség kedvéért 5 kg zöldséghez megadva a hozzávalókat.

Hozzávalók:
- 5 kg vegyes zöldség
- 3 l víz
- 4 dl 10 %-os ecet
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál só
- babérlevél
- kapor
- fűszerkömény
- egész feketebors
- mustármag
- koriandermag

Na és persze szépen kimosott, kifertőtlenített üvegek.


A zöldségeket alaposan megmossuk, a paprikák szárait levágjuk, a tv paprikákat hosszában kettészeljük.

Minden üveg aljára teszünk egy kevés kaprot (szárával együtt), 2-2 db babérlevelet, 6-8 szem köménymagot, 3-4 szem feketeborsot, 8-10 szem koriandermagot és ugyanennyi mustármagot. Ezekre állítjuk rá jó szorosan a zöldségeket vegyesen.

A savanyítóléhez összekeverjük a vizet a cukorral, sóval és ecettel, majd egy merőkanál segítségével színültig töltjük vele az üvegeket. Celofánnal és fém kupakkal lezárjuk mindegyiket, majd befőzőautomatába helyezzük. Ennek hiányában egy nagy lábasba sorakoztatjuk az üvegeket és vizet öntünk alá, annyit, hogy az üvegek feléig érjen. Lassan elkezdjük melegíteni, és amikor már majdnem forr a víz, levesszük a tűzről az edényt.

Mi most szárazdunsztba helyeztük ezek után az üvegeket néhány napra, de ha kevés üveg savanyúság készül, akkor a vízben is lehet hagyni lassan kihűlni. Ehhez jól be kell takargatni az edényt, több réteg konyharuhával, esetleg törülközővel.


Nagyon szép színesek lettek az üvegjeink, öröm rájuk nézni a kamrában. És már alig várom, hogy felbonthassak egyet, mondjuk egy jó csípőset. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése