2014. szeptember 26.

Baconbe göngyölt aszalt szilvás pulykamell tejszínes-sajtos burgonyával

Bár jó hosszú és hangzatos neve van ennek az ételnek, nem kell megijedni, hiszen igazán egyszerűen elkészíthető és nagyon mutatós, különleges ebéd lesz belőle.

A recept eredetileg a Vidék íze magazin 2011. márciusi számában jelent meg. Azóta már jó néhányszor elkészült nálunk, főleg azért, mert anyukám a pestszentlőrinci piacon gyakran vásárol pulykamedalionokat, vagyis kisebb pulykamell darabokat. Ehhez az ételhez ezek a pulykamedalionok tökéletesek.


Mielőtt belemerülnék a receptbe, szeretném megmutatni, hogy anyukám ebben a szép cseréptálban szokta tálalni ezt az ételt. Néhány évvel ezelőtt a tesóm felfedezte a Cserépfazék nevű oldalt, ahonnan gyönyörű fazekasmunkákat lehet rendelni. Anyunak már több edénye - köztük ez is - , sőt kürtőskalács készítő hengere is Szabó Áronéktól lett rendelve. Minőségi, egyedi munkák.


Hozzávalók a húshoz:
- 8 db pulykamedalion
- 8 szelet bacon
- 4-5 evőkanál lekvár (szilva, áfonya vagy szeder)
- 16 szem aszalt szilva
- só
- bors
- olaj

A hússzeleteken kis zsebeket vágunk, kívül-belül megsózzuk. A zsebeket belülről megkenjük lekvárral és mindegyikbe 2-2 szem aszalt szilvát töltünk. A szilvát hagyhatjuk egészben vagy vághatjuk apróra is. A húst amennyire lehet szorosan felcsavarjuk és betekerjük 1-1 szelet baconnel majd fogpiszkálóval megtűzzük.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd a húsok minden oldalát elősütjük, majd átemeljük egy sütőtálba. Ráöntjük a visszamaradt zsiradékot és 190 fokos sütőben lefedve puhára sütjük. Majd fedő nélkül néhány perc alatt megpirítjuk.


Hozzávalók a körethez:
- 1 kg burgonya
- 3 dkg vaj
- só
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- őrölt szerecsendió
- reszelt sajt

A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeljük és megsózzuk, összeforgatjuk. Egy sütőtálat kikenünk vajjal és beleborítjuk a krumplit. A tejszínt kikeverjük a tejföllel, tojással és egy csipetnyi szerecsendióval, majd ezt a keveréket ráöntjük a burgonyára. A tetejét beborítjuk reszelt sajttal. Lefedjük, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A végén levesszük a fedőt és néhány perc alatt rápirítjuk a sajtot.


Érdekes, hogy a mi étrendünkbe a pulykamell legtöbbször valamilyen édes-sós variációban kerül bele. Jó példa erre a fenti recept valamint a pulykamellsteak vörösboros szilvamártásban és a mézes sült pulykamell is.


Természetesen aki nem szereti az aszalt szilvát, más gyümölccsel is kipróbálhatja ez a finom ételt. Például aszalt sárgabarackkal és sárgabaracklekvárral, aszalt áfonyával és áfonyalekvárral, sőt én még az aszalt fügét is megkockáztatnám fügelekvárral.



1 megjegyzés:

  1. Kedves Be!
    Igazán guszta és izgalmas ez a fogás.:)
    Ha van kedved játszani a 66. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept is, szívesen látnálak vele az összefoglalóban ;)
    http://sunisuti.blogspot.hu/2014/08/66-vkf-kiirasa.html
    Szép napot!
    Süni

    VálaszTörlés