2014. október 1.

Ribizlilekváros-kakaós-diós csiga

Szeretjük a kelt tésztákat, mert sokféleképpen lehet ízesíteni. Ehetjük sósan pogácsaként, tekercsként, pizzaként, kenyérféleségként és édesen is millió variáció szerint.

Ki ne szeretné például a kakaós csigát vagy a kakaós kalácsot? Esetleg a lekváros buktát, a kuglófot, a fánkot? Ugye mennyi ötlet van kelt tésztára? És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen sokféle lehet a töltelék.


Most egy édes változatot szeretnék bemutatni nektek, amelynek eredeti receptje Andrásnak tetszett meg nagyon, abban azonban szilvalekvárral és kakaóval javasolják elkészíteni ezeket a tekercseket. Mivel anyuéknál éppen egy bontott, fél üvegnyi ribizlilekvár árválkodott a hűtőben, valamint akadt egy kis darált dió is, ezért apu úgy döntött, hogy hasznosítja a maradékokat. Így született meg a ribizlilekváros-kakaós-diós csiga.


Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- fél teáskanál só
- 2 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 2 tojás + a kenéshez

A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a 2 evőkanál cukrot, a tojást és a megolvasztott vajat, végül az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, megdagasztjuk, amíg elválik a tészta az edény falától. Az edényt letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.


Közben elkészítjük a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 6-8 evőkanál ribizlilekvár
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál kristálycukor
- 8 teáskanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál darált dió

A vajat egy tálban kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a kakaót és jól kikeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Felületét megkenjük a lekvárral, majd a kakaós krémmel. Megszórjuk dióval is.

Szorosan feltekerjük és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Vágott felükkel lefelé fordítva sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, nem túl közel egymáshoz hiszen sütés közben még nőni fognak.

További 20 percig langyos helyen kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A csigák tetejét felvert tojással megkenjük és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.


Mint minden kelt tészta, természetesen ez is frissen, langyosan a legfinomabb, amikor még szinte omlik szét a kezünkben és foszlik a tésztája. Viszont a bőséges tölteléknek köszönhetően még másnap, harmadnap is majdnem olyan mint sütés után.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése