2014. október 22.

Paradicsomos-olívás csirkecsíkok

Ez az étel egy igazi, közös családi vállalkozás: Judit megfőzte, férje, Tomi lefotózta, valamint emlékeztette őt, hogy küldje el nekem, én pedig lejegyzem a receptet. :) Olyan jól együtt tudunk dolgozni!

Ez a mediterrán jellegű étel Juditék hétvégi ebédje volt és úgy tudom, kisfia, a már majdnem 15 hónapos Bobó is jól belakmározott belőle. Éppen miatta Judit nem csinálta csípősre a szószt, de aki szereti a pikáns ízeket, nyugodtan tegyen bele egy kis chilit.


Hozzávalók (3 főre):
- fél kg csirkemellfilé
- 5-6 szem feketebors
- bazsalikom
- oregano
- majoranna
- rozmaring
- kakukkfű
- petrezselyem
- pirospaprika
- só
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 dl-es paradicsomkonzerv (akár hámozott paradicsom, vagy ízesített paradicsomsűrítmény)
- 1 evőkanál méz
- 1 marék zöld olívabogyó
- olaj

Első lépésként a feketeborsot, bazsalikomot, oreganot, majorannát, rozmaringot, kakukkfüvet, petrezselymet, pirospaprikát és sót törjük és keverjük össze mozsárban. A fűszerekből mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget használjon, Judit mindegyikből kb. 1 kávéskanállal tett.


A csirkemellet csíkozzuk fel és forgassuk össze a fűszerekkel. Ezt a műveletet akár a főzés előtt egy nappal is megtehetjük, a befűszerezett húst addig hűtőben tároljuk.

A hagymát felaprítjuk és olajon üvegesre pároljuk. Amikor majdnem kész, beledobjuk a zúzott fokhagymát és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Ekkor beletesszük a fűszeres csirkecsíkokat és fehéredésig kevergetve sütjük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel, a paradicsommal és hozzáadjuk a mézet, valamint az olajbogyót.

Lefedve és időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul a hús. Mielőtt teljesen elkészül, még ízesíthetjük további sóval, mézzel, csípős fűszerrel, ki hogyan szereti.


Ilyen egyszerű és gyorsan elkészíthető étel. Bababarát, nemcsak az ízesítése miatt, hanem mert rövid idő alatt megfőzhető még egy 15 hónapos örökmozgó mellett is.

Köszönöm a receptet, Judit! Tominak pedig a fotókat! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése