2014. április 30.

Kijevi krémes

Apukám nagyon finom diós sütit sütött húsvétra. Úgy sejtem, azért hívják kijevi krémesnek, mert Kijev városában készítették először és onnan indult világhódító útjára. Engem mindenesetre meghódított, nagyon ízlett a könnyű, sült diós tojásfehérje habréteg és a vaníliapudingos krém együtt.

A sütit én szeleteltem fel, és akkor még nem is tűnt fel, hogy milyen ferdére sikerültek a szeletek. Valószínűleg megnyomhattam egy kicsit a tetejüket és ennek a levegős habos rétegnek ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy álljanak, mint akik berúgtak. :)



Az elkészítése picit időigényes, mert minden lapot külön kell megsütni, de megéri bíbelődni vele, mert egy nagyon kiadós édesség lesz a végeredmény.

Hozzávalók a lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 20 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 tasak sütőpor

A lisztet gyúródeszkán összegyúrjuk a cukorral, tejföllel, vajjal, tojássárgájával, sütőporral. Gömböt formálunk belőle és félretesszük pihenni amíg elkészítjük a diós habot.

Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diót is.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Az első részt egy normál méretű tepsi hátoldalának megfelelő méretű téglalappá nyújtjuk. A tepsi hátoldalát zsírral megkenjük vagy sütőpapírt terítünk rá. Erre ráfektetjük a tésztalapot. Egyenletesen bevonjuk a diós hab egynegyedével. 180 fokra előmelegített sütőben pirosasra sütjük.

Óvatosan leválasztjuk a megsült lapot a tepsiről és félretesszük hűlni. A maradék három rész tésztával és habbal ugyanígy járunk el.


Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a vaníliás krémet.

Hozzávalók a krémhez:
- 2 tasak vaníliaízű pudingpor
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor

A pudingport csomómentesre keverjük a tejben és sűrű pudingot főzünk belőle. Még melegen hozzáadunk 5 dkg vajat és elvegyítjük benne. Kihűtjük.

A többi vajat a porcukorral habosra keverjük és összedolgozzuk a kihűlt pudinggal.


Az első tortalapot tálcára rendezzük, megkenjük a vaníliás krém egyharmadával. Befedjük a következő tortalappal és a műveletet addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.

A süteményt legalább egy napig hagyjuk állni hűvös helyen, ez után válik szépen szeletelhetővé.


Ha már kijevi édességről beszélünk, szeretnék megmutatni nektek néhány fotót a sok százból, amit Imi készített 2010-ben, majdnem napra pontosan 4 éve, amikor Eduval, egyik legjobb barátjával elhatározták, hogy ellátogatnak a csernobili atomkatasztrófa szellemvásrosába, Pripjatyba. Kijevben töltöttek néhány napot, így volt idejük, hogy nagyokat sétáljanak Ukrajna fővárosában. 










Gyönyörű város. Remélem lesz még olyan nyugodt hangulatú, mint amilyennek Imi megismerte. Mostanában sajnos nem ezt hallhatjuk róla....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése