2013. augusztus 11.

Töltött csirkecomb és dagadó

... ahogy anyukám készíti.

Bevallom őszintén, én még soha nem csináltam egyiket sem. Egyrészt azért, mert én például nem szeretem a csirkecombot, másrészt, mert amikor azon gondolkodom, hogy mit készítsek az itthon található húsokból, soha nem jut eszembe, hogy akár meg is tölthetném. Meg különben is: ez anyukám specialitása.


Azért szerepel ebben az egy bejegyzésben kétféle töltött hús is, mert nálunk ez a kettő együtt jár. A család egyik fele nem rajong a csirkecombért - ahogy említettem, én sem -, így mi olyankor dagadót kapunk. Ugyanazt a tölteléket használja mindkettőhöz anyu, így szerencsére nem jelent olyan nagy pluszt a kétféle ételt elkészíteni.

Hozzávalók (a csirkés változathoz):
- 5 db egész csirkecomb
- 4 db szikkadt zsemle
- 15-20 dkg májkrém
- 15-20 dkg gomba
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 tojás
- ételízesítő
- őrölt bors
- tetszés szerinti fűszerek a tetejére
- kevés zsiradék
- víz
- ha szükséges: zsemlemorzsa

Kb. másfél kilónyi dagadóhoz 5 db zsemlét szokott adni és arányosan egy kicsivel többet mindenből. A tojás mennyisége maradhat 2 db.


A legelső lépés az, hogy a Kedves Hentesünktől megvásárolja a szép, friss húsokat az Újpesti Piacon. A csirkecombból nagyobbakat szokott választani, hogy legyen hova rejteni a tölteléket. A felsőcombtól elindulva finoman elválasztja a bőrt a hústól, vigyázva, hogy ne szakadjon el, ne szakadjon le.

A zsemléket ételízesítővel elkevert langyos vízbe áztatja. Amikor jól megszívták magukat, kicsavarja és egy tálba teszi.

A gombát megtisztítja, felaprítja, a petrezselymet szintén apróra vágja. Hozzáadja a zsemlékhez a májkrémmel, tojással együtt. Alaposan összedolgozza. Sót nem szokott beletenni, mert az ételízesítő és a májkrém megfelelően sóssá teszi a tölteléket. Őrölt borssal fűszerezi.

A csirkecombok bőre alá annyit tölt a keverékből, amennyi csak belefér, majd fém hústűkkel rögzíti a bőrt a húshoz, hogy ne folyjon ki a töltelék sütés közben.

Kevés zsiradékkal (olajjal vagy zsírral) vonja be a tepsi alját, egymás mellé rendezi benne a combokat. A tetejüket megszórja fűszerrel - ízlés szerint bármilyennel, pl. sült csirke fűszersóval, kakukkfűvel, köménymaggal, frissen őrölt borssal - pici vizet önt alájuk, majd alufóliával befedi a tepsit.

200 fokra előmelegített sütőbe tolja és a szafjtával időnként meglocsolva addig süti, amíg a hús megpuhul (kb. 1 óra). Ez után már alufólia nélkül süti tovább, amíg szép piros lesz a csirkecombok bőre.


A sertéshúst hasonlóan készíti el: a felszúrt dagadóba beletölti a keveréket, a hús végét összetűzi. Tetejét sertéssült fűszersóval szokta beszórni.

Itt jegyezném meg, hogy általában kimarad a töltelékből kisebb-nagyobb mennyiség, nem fér mind a húsba (a csirkecombnál is előfordul). Ilyenkor hengert, vagy bucit formáz belőle és a hús mellé fekteti a zsiradékkal kikent tepsibe. Nagyon finom, amikor megsül. Ugyanúgy felszeletelve tálalja mint a dagadót.

A sütési idő a dagadó esetében kicsit hosszabb mint a csirkecombnál. Ne felejtsük ezt is locsolgatni, mert akkor lesz szép piros a teteje, és így nem szárad ki a hús.


Miután megsült, eltávolítja a húsokból a hústűket. A dagadót felszeleteli és tálra rendezi.

Hidegen és melegen is nagyon finom a csirke és a sertés is.  Jól illik hozzájuk valamilyen gyümölcsös köret, pl. gyümölcsszósz, vagy akár kompóttal is tálalhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése