2013. augusztus 30.

Kaliforniai paprika saláta

Sokszor előfordul velem, hogy valami könnyű, nem feltétlenül főtt ételt ennék. Inkább valami zöldségeset, frissitőt. Salátát! Nyáron kifejezetten jólesik és a nagy melegben éppen elég, semmi nem kell mellé.

A paradicsomot, lilahagymát és a - számomra - újra felfedezett mozzarellát együtt nagyon szeretem. A mozzarella caprese és a mozzarellás saláta sült paprikával a hét bármelyik napján a tányéromra kerülhet. Szerencsére a családom is igényli a salátákat, így egy-egy kerti parti, sütögetés alkalmával 2-3 féle is készül a húsok mellé, és ha marad belőlük, én még másnap, harmadnap is jóízűen fogyasztom.


Ezt a salátát anyukám készítette, ha jól emlékszem még a szülinapi kerti partijukra, két hónappal ezelőtt. Már egészen megfeledkeztem róla, de szerencsére anyu eszembe juttatta azzal, hogy összeállította a jövő heti sütögetésre a menüt és többek között ezt tervezi megcsinálni. Én csak helyeselni tudtam, hiszen van benne minden, amit szeretek: paradicsom, mozzarella, lilahagyma. Na és sok-sok, édes, vastag húsú kaliforniai paprika.

Hozzávalók:
- kaliforniai paprika (lehet sárga, piros, zöld, vegyesen)
- paradicsom
- lilahagyma
- kevés fokhagyma
- mozzarella
- ecet
- őrölt fehérbors
- cukor
- víz
- só

Nem írok mennyiséget, mindenki ízlésének megfelelően készítse. Lehet benne sokkal több a paprika mint a paradicsom, vagy akár egyforma mennyiség is. Koktélparadicsomot is szórhatunk közé, vagy kemény húsú normális paradicsomot szeleteljünk fel hozzá.


A paprikát kicsumázzuk, vékony csíkokra vágjuk. Ha koktélparadicsomot szeretnénk hozzáadni, akkor azt csak kettévágjuk, míg a normális méretű paradicsomból és a lilahagymából vékony szeleteket csinálunk. 1-2 gerezd fokhagymát meghámozunk és felaprítjuk, úgy keverjük bele. "Csak az íze kedviér'", ahogy Zenthe Ferenc mondogatta a Szomszédokban Taki bácsiként. :)

A zöldségeket meghintjük egy kevés sóval és jól összeforgatjuk. Kb. 10 percig állni hagyjuk, közben elkészítjük a salátalevet.

Az ecetet - nálam almaecetet - összekeverjük a cukorral, fehérborssal, vízzel. Inkább savanykás ízhatású legyen a salátalé, hiszen a kaliforniai paprika és az érett paradicsomok is édeskések.

A mozzarellát kockára vágjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez, majd az egészet meglocsoljuk az ecetes lével. Éppen csak ellepje. Jól összekeverjük és néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük tálalás előtt.


Anyu legutóbb csak piros paprikából készítette a salátát, de lehet, hogy jövő héten már mindenféle színben fog pompázni. Ha így lesz, majd lefotózóm és feltöltöm a Facebook oldalunkra és frissítem ezt a bejegyzést a plusz fényképpel. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése