2013. június 29.

Meggylekvár

Ma végre felkerülhetett a kamrapolcra a meggylikőrös meggydzsem és a sima meggylekvár is. Ugyanazon a napon készítettem el mindkettőt, eddig egymás mellett dunsztolódtak a paplanok alatt.

Egyik kedvencünk a meggylekvár. Utoljára 2011-ben főztem be egy jó nagy adagot és már csak két üvegnyi van belőle. Idén sokkal kisebb adagnak álltam neki, mert az elmúlt években rájöttem, hogy inkább legyen többféle gyümölcsből készült lekvárunk, mint 2-3 féléből sok üveggel.
 

Most 3,5 kiló meggyet szántam erre a projektre. Ahogy a meggylikőrös meggydzsemnél említettem, az anyukámtól kapott 6,5 kiló gyümölcsből több mindent is akartam készíteni és szerencsére annyira jó minőségű volt, hogy minden tervemet meg tudtam valósítani belőle. Szép sorban láthatók is lesznek majd a blogbejegyzések között.

A kétféle lekvár készítését ugyanarra a napra időzítettem, hiszen ha már az egyiknek kifertőtlenítettem az üvegeket, akkor úgy volt a legegyszerűbb, hogy a másiknak is megtegyem. Amíg száradtak az üvegek, nekiálltam a gyümölcs feldolgozásának.

Hozzávalók:
- 3,5 kg meggy
- 70 dkg cukor
- 2 csomag Haas Quittin 2:1

Bár a zselésítőszer tasakján az olvasható, hogy "cseresznye és meggy esetében 1,25 kg. gyümölcshöz 0,5 kg cukrot és 2 tasak Quittint használjon fel", én ezt nem tartottam be. Nem akartam teljesen sűrű, zselés lekvárt főzni, mindössze a tartósítás miatt tettem bele két tasaknyit a Quittinből.


A meggyet megmostam, leszáraztam, kimagoztam és egy magas falú edénybe beleöntöttem. Botmixer segítségével kb. a negyedét pürésítettem. Belekevertem a Quittint és főzni kezdtem. Hozzáadtam a cukrot és gyakori kevergetés mellett, közepes lángon felforraltam, majd kis lángon kb. fél órát főztem.

Ez után ismét pürésítettem egy részét a botmixerrel, de azért hagytam is benne egész gyümölcsöket. Kb. negyed órát rotyogtattam még.

Végül a kimosott, megszárított üvegekbe töltöttem a forró lekvárt, lezártam és 5 percre fejre állítottam. Ahogy szoktam: újságpapírba csomagoltam az üvegeket és mehetett a dunsztba.


Tegnap estére tökéletesen kihűltek a meggylikőrös meggydzsemmel együtt és ekkor feldíszítettem az üvegeket, mielőtt a kamrapolcra kerültek volna.

Mindig hasznosítom a csomagolópapírokat és ezt a családom tagjai is tudják. Mazsiék legutóbb már direkt olyan papírba csomagolták az ajándékomat, amiről tudták, hogy nagyon jól mutatna egy lekvárosüveg tetején. A fent látható piros-fehér kockásba. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése