De mit csináljunk, ha mégis házi sütire vágyik a család? Akkor válasszunk olyan receptet, amihez az van odaírva, hogy az előkészítés és a sütés együtt kevesebb mint egy óra! Például ezt a baconös-sajtos-újhagymás csigát, ami nemcsak gyorsan elkészíthető és finom, hanem még mutatós is. Így akár kerti partira is vihetjük magunkkal.
Nálunk is egy kerti partin bukkant fel ez a süti, méghozzá akkor, amikor a szülinapomat ünnepeltük családilag. Anyukám egy tavalyi Nők Lapja Konyha magazint lapozgatott és abban találta meg Francsics Annamária, a Csillagánizs blog szerzőjének receptjét. Annamária több féle - édes és sós - csigát mutatott be az újságban, szüleimnek végül ez volt a szimpatikus és nagyon jól tették, hogy ezt választották.
Hozzávalók:
- 40 dkg leveles tészta
- 15 dkg bacon (húsos szalonna)
- 15 dkg (cheddar) sajt
- 3 szál újhagyma
- liszt a nyújtáshoz
Anyukámék valószínűleg nem cheddar sajtot használtak, hanem trappistát, ezért tettem zárójelbe a felsorolásnál.
A leveles tészta lehet házilag készített vagy akár mirelit is, lényeg, hogy ha mirelitet használunk, vegyük ki jó előre a mélyhűtőből, hogy mire a sütit készítjük, addigra jól nyújtható legyen.
A deszkát meglisztezzük és a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk. A sajtot lereszeljük, a bacont apró kockákra vágjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, majd ezekkel egyenletesen megszórjuk a kinyújtott tészta tetejét.
Ezután hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kissé lelapítjuk. Forró sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ennyire egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Hozzá kell tenni, hogy a fogyási üteme is elég gyors, mert nem lehet abbahagyni az evését. A hagyma, szalonna és sajt összesütve igazán finom ízharmóniát eredményez.
Az újságban ajánlottak mellé tejfölt vagy salsa szószt, de mi anélkül ettük és nem hiányzott hozzá semmi.
Apukám büszkén hozta a szülinapomra sütött csigákat. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése