2017. január 21.

Töltött kelkáposzta

Ha van otthon darált hús, kelkáposzta és rizs... és nem rakott kelt szeretnénk csinálni belőle. :) Valójában nem sokban különböznek egymástól, leginkább csak külsőségekben.

Nem is kell hozzá egy egész kelkáposzta, csak 8-10 db nagy levél, A maradékból készíthetünk akár frankfurti levest, vagy salátába is belecsíkozhatjuk.


Hozzávalók:
- 8-10 db nagy kelkáposzta levél
- fél kg darált hús
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 10 dkg rizs
- 2 db paradicsom
- 1 db paprika
- olaj
- só
- pirospaprika
- őrölt bors
- majoránna
- tejföl

A kelkáposztáról a külső borító leveleket leszedjük, kidobjuk. A következő 8-10 levelet éles késsel elválasztjuk a torzsától. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk kb. 4-5 percre, hogy kissé meggyengüljön. Majd leszűrjük, a késsel kivágjuk a vastag középső ereket és félretesszük egy kis időre a leveleket.



Egy lábasban az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikát, kevés vízzel megöntözzük és összekeverjük. Rádobjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, fedő alatt néhány percig pároljuk.

Ezután jöhet a darált hús. Ezt is hozzáadjuk a hagymás alaphoz, folyamatosan kevergetjük, amíg kifehéredik. Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem teljesen ellepje, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük. Közepes lángon főzzük.

Amint félig megpuhult a hús, belekeverjük a rizst is. Együtt főzzük tovább amíg a rizs teljesen megdagad. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá, hogy a végén ne legyen száraz a töltelék, de vigyázzunk, túl leveses se legyen.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A kelleveleket kiterítjük, mindegyikbe teszünk annyit a húsos töltelékből, hogy fel tudjuk tekerni és a két végét be tudjuk hajtani alá. Ha marad a töltelékből, azt elterítjük a kiolajozott tálban és erre ültetjük a batyukat. Ha nem, akkor csak a gombócokat tesszük egymás mellé. Tejföllel meglocsoljuk a tetejét, pirospaprikával díszítjük, majd lefedjük a tálat.

180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. A sütési idő letelte előtt 5 perccel levesszük az alufóliát (vagy tetőt) és úgy fejezzük be a folyamatot.


Szóval ennyire egyszerű. Kiadós, finom, minden évszakra megfelelő étel, nyáron a friss, zsenge kelkáposztából készítve igazán ízletes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése