2017. január 30.

Citromos-petrezselymes pirított máj

Van már egy resztelt máj receptünk itt a blogon, nevezzük azt az alapreceptnek. Ez pedig egy kicsit továbbgondolt, különlegesebb változata.

Két hete kóstoltam anyuéknál és már akkor tudtam, hogy nekem is meg kell csinálnom! Nagyon ízlett, finom, omlós volt a máj, különleges ízt adott neki a citromos pác. Na és persze az sem mellékes, hogy így a várandósságom utolsó harmadában igyekszem minél több vasat pótolni szervezetembe, méghozzá természetes forrásokból. Márpedig a máj kitűnő vasforrás.


Hozzávalók:
- 60 dkg sertésmáj
- 1 citrom leve
- 1 kisebb csokor petrezselyem aprítva
- olaj
- 1 nagyobb fej hagyma
- 3-4 zsályalevél aprítva
+ tálaláshoz frissen őrölt feketebors, só



A sertésmájat megmossuk, szárazra töröljük és vékony csíkokra vágjuk - hosszabbra-rövidebbre, ki hogyan szereti. Egy tálba helyezzük, meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, a citrom levével és megszórjuk a petrezselyemmel. Összeforgatjuk és legalább 1-2 órát pihentetjük.

Ezután a hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk majd vékonyan felcsíkozzuk. Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk és fedő alatt megpároljuk rajta a hagymát. Rátesszük a páclétől leszűrt májat, és időnként megkeverve 6-7 perc alatt készre pirítjuk. A végén megszórjuk a felaprított zsályával, frissen őrölt borssal.

Tálalás után mindenki a saját tányérján sózza ízlés szerint.



Főtt burgonyával ettük, de el tudom képzelni hagymás tört krumplival, vagy akár egy szelet friss, ropogós héjú kenyérrel is. A savanyúság kötelező mellé! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése