2016. június 10.

Joghurtos-epres csokitorta

Múlt hétvégén ünnepeltük családilag a szülinapomat egy kis kerti sütögetés keretében. Rengeteg finomság készült, amit még két nap múlva is ettünk, de legalább meg volt oldva, hogy napokig ne kelljen a tűzhely mellé állnunk ebédet főzni. Éppen elég volt azt a sokféle kolbászt, húst, zöldségeket meggrillezni vasárnap. Félig kint, a szabadban, félig bent a konyhában, mert persze az időjárásnak muszáj volt beleszólnia a dolgok alakulásába. Szerencsére mire minden elkészült, elállt az eső is, így a szabad levegőn, anyuék szuper kis kerti faházikója alatt tudtuk elfogyasztani az ebédet.


A desszertet mindenképpen meg akartam mutatni még a héten, hiszen jelenleg a blogszületésnapi játékunk fut a Facebook oldalunkon - születésnap születésnap hátán -, amire a kedves játékosok akár ennek a tortának a linkjével vagy fotójával is nevezhetnek.

A részletes játékszabályzatot tehát Facebook oldalunkon felül rögzítve lehet olvasni: facebook.com/kicsibors

Elárulom, hogy ez a torta Limara oldalán tetszett meg nagyon és azt kértem anyukáméktól, hogy ez készítsék el születésnapomra. Aki évek óta követ minket, az tudhatja, hogy május végi születésnapom nem telhet el epres torta nélkül. Idén erre esett a választásom. Limarához képest anyukámék picit variáltak a tortán, így náluk ez lett a végleges recept.


Hozzávalók a piskótához (28 cm-es tortaformához):
- 9 tojás
- 27 dkg cukor
- 21 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor

A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük, majd az összekevert kakaóport és lisztet beleszitáljuk. Óvatosan beleforgatjuk a tojásos keverékbe. A tortaformát kivajazzuk és -lisztezzük vagy sütőpapírral béleljük majd beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amint elkészült, kivesszük a tortaformából és rácsra téve hagyjuk hűlni. Kettévágjuk.

Megjegyzés: aki nem szeretne ilyen vastag tésztájú tortát, az egy kicsit kisebb formában Limara útmutatója alapján készítsen 2 db 3 tojásos vagy 1 db 6 tojásos piskótát. Vagy maradhat ez a 9 tojásos a 28 cm-es formában, de akkor három részre érdemes vágni.


Hozzávalók a krémhez:
- 40 dkg natúr görög joghurt
- 5 dl habtejszín
- 6 evőkanál porcukor (ha nem édesített habtejszínt használunk)
- 5 lapzselatin
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg eper

A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, a joghurtot és a citromhéjat óvatosan beleforgatjuk. A megtisztított eper felét feldaraboljuk és ezt is a krémhez adjuk.

A zselatinlapokat kinyomkodjuk majd egy kis lábasban kb. 2 evőkanál vízzel felmelegítjük. 1-2 evőkanálnyi tejszínes krémet belekeverünk, végül hozzáöntjük és hozzádolgozzuk a krémhez.

Az összeállításhoz:
- eperlekvár
- 7 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
- a maradék eper

A tortaformába visszatesszük az egyik piskótalapot, megkenjük eperlekvárral majd a krémet egyenletesen ráterítjük. Fóliával letakarjuk és 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután eltávolítjuk róla a fóliát és a tortakarikát. A másik piskótalap vágott felét megkenjük eperlekvárral majd ezzel a felével ráborítjuk a krémre.


Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk az olajjal és rácsorgatjuk a torta tetejére.  Nem baj, ha lecsorog róla. A maradék megtisztított eperrel díszítjük tortánkat. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Nagyon finom lett. Mindig is tudtam hogy az eper és a csoki jól kiegészítik egymást. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése