2016. június 14.

Baconben sült sajtos-tejfölös csirkemell

Lehet, hogy kicsit déja-vu érzésetek lesz a receptet olvasva. Nekem is az volt, amikor egyik hétvégén átmentem anyuékhoz és megkínált az ebédjükből. Nem beszéltünk össze, és mégis: két nappal azelőtt majdnem pontosan ugyanazt az ételt készítettem el mint ők.

Múlt héten olvashattátok is a beszámolót róla, baconben sült rakott csirkemell néven találjátok itt a blogon. Mivel anyuék receptje egy picit eltér az enyémtől, illetve az elkészítés módjában is van némi különbség, ezért úgy gondoltam, külön posztot érdemel.


Hozzávalók:
- 3 nagyobb csirkemellfilé (másfél csirkemell)
- 40 dkg szeletelt bacon
- 3 csapott evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 40 dkg reszelt sajt
- só
- bors

A csirkemellet kis kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, sózzuk-borsozzuk és jól összekeverjük. Fél órát pihentetjük.

Közben két nagyobb darab alufóliát előkészítünk. Az egyikre egymás mellé helyezzük a baconszeletek felét, úgy hogy legyen egy kis átfedés. Majd ugyanezt megtesszük egy másikkal is.

A tojásokat beleütjük egy mélyebb tálba, villával kissé felverjük. Belekeverjük a tejfölt, lisztet, az aprított petrezselymet, egy maréknyi reszelt sajtot és végül a csirkét is.

A baconszeletek közepét megszórjuk a reszelt sajt felével. Az egyikre a csirkés töltelék egyik felét, a másikra a másik felét simítjuk. Beterítjük mindkettőt a sajt másik felével és ráhajtjuk a szalonna lelógó széleit. Becsomagoljuk az alufóliába, úgy hogy a fólia zárt része továbbra is alul maradjon. Átemeljük a két csomagot egy nagyobb tepsibe.

180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután kiemeljük a csomagokat a tepsiből - sütőpapírral béleljük azt - eltávolítjuk róla az alufóliát és a két csirkemelles rudat visszahelyezzük a sütőlapra. Visszatoljuk a sütőbe és további kb. 15 percig sütjük, amíg szépen megpirul a szalonna.


Ha valaki nem szeretne alufóliával bíbelődni, természetesen őzgerinc formát is kibélelhet a szalonnaszeletekkel és ebbe pakolhatja a csirkés masszát. Ebben az esetben valószínűleg 1 őzgerincformára elegendő a fenti hozzávalók mennyisége.

Anyuék szalonnás-póréhagymás újburgonyát sütöttek mellé köretként. Erről majd egy külön bejegyzés fog szólni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése