2015. augusztus 3.

Nektarinos-túrós szelet

Szüleim általában július végén mennek nyaralni kedvenc helyükre, Hajdúszoboszlóra. A napi programjuk itt a gyógyfürdő látogatása szokott lenni, reggeltől késő délutánig ingáznak a medencék között. Azaz inkább apu teszi ezt, anyukám a medencék partján is el szokott tölteni elég sok időt keresztrejtvényt fejtve, olvasgatva. Könyvekkel és különböző magazinokkal szereli fel magát, mindig egy köteg gasztroújsággal tér haza a pihenésből. :) A Vidék Íze magazin természetesen nem hiányozhat az alapolvasmányok közül.



Úgy esett, hogy nyaralásuk utolsó napjaiban éppen megjelent az augusztusi szám, így mire hazaérkeztek, már el is döntötte, hogy mi lesz az első recept, amit kipróbál belőle. Ez a süti volt az. :)

Hozzávalók a tésztához:
- 1,25 dl tej
- 0,5 kávéskanál + 5 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 30 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 8 dkg lágy vaj vagy margarin

A tejet a fél kávéskanál porcukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojással elkevert maradék cukrot, csipetnyi sót és a lágy vajat. Alaposan összegyúrjuk, hólyagosra dagasztjuk. Végül a tetejét megszórjuk kevés liszttel és a tálat letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a gyümölcsös réteget.


Hozzávalók a rakományhoz:
- 8 db babapiskóta
- 2 kg nektarin
- 75 dkg túró
- 25 dkg tejföl
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
+ a tetejére: fahéjas porcukor

A babapiskótát egy vastagabb nejlonzacskóba kötve nyújtófával finom morzsává törjük, vagy aprítógépben morzsásítjuk. A nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vékonyan felszeleteljük és egy tálban félretesszük.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, vaníliás cukrot, sót, pudingport, a tojásokat és a reszelt citromhéjat és jól összedolgozzuk.


A megkelt tésztát lisztezett felületen a sütőtepsinél nagyobb méretűre nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és a tésztát a nyújtófára csavarva átemeljük a sütőformába, belesimítjuk, a belső oldalára felmagasítjuk. Megszórjuk babapiskótával, egyenletesen beterítjük nektarinnal. Majd rásimítjuk a túrókrémet.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.


Amint kihűlt, szórjuk meg a tetejét fahéjas porcukorral és vágjuk tetszőlegesen kockára vagy hosszúkás szeletre.

Az újságban nektarinos-túrós kockaként szerepel, de mivel én a fotókon látható hosszúkás szeletekben kaptam a kóstolót, kissé átkereszteltem. A lényegen nem változtat. Finom, de a túró miatt elég laktató süti. A magazinban olvasható ötletek alapján szilvával is elkészíthető. Vagy akár hagyományos őszibarackból, persze én azt meghámozva tenném bele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése