2015. augusztus 10.

Szentesi kifli

Hétvégén Anyáék valami sósat gondoltak sütni azzal a céllal, hogy ha finom, akkor a nyaralásuk előtt is ezt készítenek és visznek az útra magukkal. Már az elején elárulom, hogy visznek, azt hiszem már 3 darab sincs a 48-ból. :) Az eredeti recept a Vidék íze augusztusi számában olvasható.


Kelleni fog hozzá:
1 kg finomliszt,
50 dkg fagyos vaj,
5 dl tej,
5 dkg élesztő,
3 tk. só,
cukor,
2 dl olaj,
1 tojás a kenéshez,
15 dkg reszelt sajt a tetejére.


Egy deci langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A többi tejet is meglangyosítjuk, hozzáöntjük az olajat. A liszthez adjuk a sót, beleöntjük a felhabzott élesztőt, és a tejes olajjal összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik a táltól és a kezünktől. Hat egyenlő részre osztjuk, külön-külön is jól kidolgozzuk. Tálba rakjuk, ruhával letakarjuk, Ha megkelt, minden kis cipóból egy-egy kerek lapot nyújtunk A körlapokat 8 cikkre vágjuk. A cikkeket nyújtófával kicsit átsodorjuk, hogy megnyúljanak, így több tekerés lesz rajta, és ezáltal foszlósabb lesz a sütemény. A vajat hosszúkás csíkokra daraboljuk (kb. 1 dkg legyen mindegyik.) A körcikkek vastag felére rakunk egy-egy vajrudacskát, majd feltekerjük a  tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nem kell megijedni, ha kifolyik belőle a vaj, azt majd magába szívja, ha kivesszük a sütőből.


A recept beküldője, Hödör Antalné egy szentesi barátnőjétől kapta a receptet, erről kapta a sós süti a nevét, ami kiváló sör- és borkorcsolya, illetve egy nagy bögre tea is jól illik hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése