2015. augusztus 12.

Tejszínes-joghurtos málnatorta

Sokan olvashattatok róla Facebook oldalunkon, hogy néhány napot Erdélyben töltöttünk. Rengeteget utaztunk, gyönyörű helyeket láttunk és számunkra nagyon fontos emberekkel találkoztunk. Egyszer talán részletesen is beszámolok erről a pár napról, ami olyan gyorsan elrepült. Egyelőre azonban ülepednie kell az élményeknek, hiszen nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is hatással volt ránk a hosszú út, a (nem is olyan) távoli rokonokkal való találkozás és mindaz amit átéltünk az elmúlt hétvégén. Mindez persze nagyon-nagyon pozitív értelemben véve!

Imi másodunokatestvére, Zsuzsa egy finom, gyümölcsös tortával várt minket, amihez saját kertjükből szedett friss, édes málnát. Nagyon ízlett mindannyiunknak, így gyorsan el is kértem tőle a receptet. Nem volt könnyű összeszednie a pontos mennyiségeket, hiszen elmondása szerint "csak úgy érzésre" készítette el az édességet.


Egyelőre leírom úgy, ahogy ő elmesélte. Én is meg fogom sütni valamikor, így ha valami nem pontos benne, javítom, de ahogy átfutottam a receptet, szerintem így tökéletes állagú lesz a tortánk.

Hozzávalók a piskótához:
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál liszt + 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor)
- csipetnyi só
- esetleg késhegynyi sütőpor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Ezután kanalanként beleforgatjuk a liszttel (és kakaóporral együtt) a cukros tojássárgájába. Óvatosan csomómentesre keverjük.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, akár úgy is hogy az oldalát is befedje, majd beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük - kb. 20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. A tortaformában hagyjuk kihűlni a piskótát.


Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag vanília ízű krémpor (pl. Dr. Oetker vaníliás Aranka krém)
- 2-2,5 dl tej
- 2 dl Hulala tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1,5 - 2 dl sűrű, natúr joghurt
- kb. 30 dkg málna + díszítéshez

Hozzáadott cukor nem került bele és éppen így volt finom. A krémporban alapból volt, valamint a Hulala tejszín is édesített. Zsuzsa pont ennek az édességnek az ellensúlyozására kevert sűrű házi joghurtot a krémbe. A krémpor csomagolásán feltüntetett mennyiségnél kevesebb tejjel készítette el, nem akarta hogy folyós legyen. Saját készítésű joghurtjuk elég sűrű állagú, így bátran beletette a 2 dl-t, azonban ha valaki viszonylag híg joghurtot használ, akkor másfél decinél többet ne adjon hozzá, nehogy túl laza legyen a krém, mert akkor lefolyik a piskótáról.

A krémport a 2 - 2,5 dl tejjel kikeverjük a csomagoláson olvasható útmutató szerint. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd a joghurttal együtt belekeverjük a vaníliás krémbe. Végül óvatosan beleforgatjuk a megmosott, papírtörlővel megszárított málnát is, vigyázva hogy ne törjön össze. A málnás krémet a kapcsos tortaformába öntjük a kihűlt piskóta tetejére és egyenletesen elsimítjuk.

Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedhessen, majd további málnával díszítve tálaljuk.



Az alábbi képen Zsuzsa látható, amint az utolsó szelet tortákat osztja szét közöttünk. Nem kellett nagyon kínálgatnia, Imi jelentkezett a maradék elfogyasztására. Persze szívesen feláldoztam volna magamat én is, ha nem lett volna rá jelentkező. :)


Köszönöm a receptet és a finom tortát, Zsuzsa!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése