2014. augusztus 21.

Aranygaluska muffin cukor nélkül

Ebben a muffinban csak egy dolog kötődik egyedül hozzám. Önállóan döntöttem el, hogy ezt a sütit kell megcsinálni a szombati grillezésre a tervezettek közül, amit egyébként a Nosalty-n néztem ki. :) Egyébként ez a kis finomság anyukámmal közös művünk. Mindenképpen cukormentes nasit akartunk készíteni, vigyázva mindenki alakjára és vércukorszintjére. :)


Egy 12 darabos muffinsütő formát töltöttünk meg az alábbi hozzávalókkal:
2 bögre liszt (2,5 dl-es bögre)
1 bögre tej
fél bögre + 1 evőkanál por állagú édesítő (mi Pötyit használtunk)
fél bögre olvasztott margarin
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
A sodóhoz szükséges
8 dl tej
4 dkg búzafinomliszt
1-2 teáskanál vanília aroma
4 tojássárgája
ízlés szerint édesítő (mi kb. fél bögrét tettünk bele)
1 evőkanál étkezési keményítő


A lisztet, a sütőport, a fél bögre édesítőt és 2-3 evőkanál diót összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk a tejet, a margarint és a tojást, simára keverjük.
A többi diót összekeverjük 1 evőkanál édesítővel. A muffinformát vagy kivajazzuk, vagy ahogy mi csináltuk, papírkapszlit teszünk a formákba, majd rétegezés következik: egy evőkanál tészta, majd diószórás, egy evőkanál tészta, újra diószórás, még egy evőkanál tészta és végül diószórás.
A muffinformát előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük, nagyjából 25-30 percig. Nem tanácsos nyitogatni a sütőt mielőtt még barnulni kezdenének, mert összeeshetnek a muffinok.

Amíg sül a muffin, elkészíthetjük a sodót, de akár azzal is kezdhetünk, mert hűlnie kell. A tejből 7 dl-t forrásig melegítünk. Közben a lisztet és keményítőt elkeverjük az édesítővel egy tűzálló tálban, mondjuk egy magasabb jénaiban. Hozzáadjuk a vanília aromát, a tojássárgájákat és 1 dl tejet.
A forralt tejet adagolva, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgájás folyadékhoz a jénaiba. Lassan tegyük, nehogy rántottát kapjunk! :) Az egészet lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.


A sütink nem aratott mindenkinél sikert, mert nem a megszokott aranygaluska ízét kapjuk vele, a domináns a dió íze benne. Édesszájúaknak talán több édesítő javasolt hozzá. Nekem mindenesetre nagyon ízlett így is, kevésbé édesen, finoman diósan. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése