2013. december 4.

Birsalma torta

Régóta tartozom ennek a tortának a receptjével, hiszen még Imi névnapjára sütötte apu, és az bizony már egy hónapja elmúlt.  Most pótolom lemaradásomat, mert többen is érdeklődtek  az iránt, hogy hogyan is készül pontosan.

Valójában a krém az érdekes benne, mert az alapja egy 6 tojásból készülő piskóta.  Nálunk egyébként ritkán fordul elő birsalmát tartalmazó édesség, vagy étel, valahogy ez az a gyümölcs, ami mindig kikerül a látóterünkből. Éppen ezért volt különlegesség számunkra ez a torta.


A piskótakészítést lehet, hogy nem is kellene leírnom, mert sok háziasszony számára "evidens", de sokan vannak olyanok is, akik mumusnak érzik. Nem sikerül nekik, ragacsos lesz a tészta vagy éppen összeesik. Nálunk ez a jól bevált recept a piskótához:

Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- csipetnyi só

Sokan sütőport is tesznek a piskótába, de mi nem szoktunk. Ha friss tojásból készítjük és jól kidolgozzuk a tésztát, szépen felemelkedik sütőpor nélkül is.

A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ne sajnáljuk rá az időt, tényleg fehéredjen ki, legyen habos.
A fehérjét és a lisztet hozzáadjuk a cukros tojássárgájához olyan módon, hogy először beleszórunk két kanál lisztet, a fehérjének a harmadát és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. Jöhet két újabb kanál liszt, a következő harmad tojáshab és a forgatás. Majd a maradék. Alaposan vegyítsük el a hozzávalókat.

Kivajazott, -lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokos sütőben tűpróbáig megsütjük. Vigyázat! Az első húsz percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta.


Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 kg birsalma
- 40 dkg cukor
- 3 dl habtejszín
- 2 zacskó zselatin

Díszítéshez:
- darált dió
- tejszínhab (habtejszínből és cukorból vagy készen kapható tejszínhabból)

A birsalmát kimagozzuk, kockára vágjuk,  puhára főzzük majd botmixerrel pépesítjük . Belekeverjük a cukrot, további 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zselatint és a tejszínt, jól kikeverjük. Sűrű krém lesz a végeredmény. Kihűtjük.

A piskótalapot két vagy három részre vágjuk, minden réteget megkenünk krémmel, úgy hogy a tetejére és az oldalára is maradjon. Darált dióval és tejszínhabbal díszítjük.


Érdekes volt számomra az is, hogy apu a díszítéshez használt tejszínbe is kevert egy kis zselatint, emiatt egészen más állagú lett mint a szokásos habok. Szépen, fixen tartotta magát, nem esett össze, nem folyt el.


Különleges ízű, nem túl sok hozzávalóból elkészíthető mutatós torta. A dióval ne spóroljunk, nagyon feldobja az ízét és tökéletesen illik a birsalmához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése