2013. július 21.

Mozzarella caprese

... ahogy én készítem.

Tegnap semmi mást nem kívántam ebédre, mint valami könnyű salátát. Meleg is volt, ráadásul lekvárbefőzésre készültem éppen és nem volt kedvem főzőcskézni. Na és azt sem hagynám ki a felsorolásból, hogy elteltem a nyaralások alatt evett finomságokkal.


A hűtőben találtam néhány szem paradicsomot és pár zacskó mozzarellát, így nem volt kérdéses, hogy mit készítsek belőlük. Viszont olívaolaj nem volt itthon.

Az eredeti mozzarella caprese fő összetevői a paradicsom, mozzarella sajt, olívaolaj, só és friss bazsalikom. Természetesen mindenki ízlése szerint variálhatja a hozzávalókat, van ahol még fokhagymát is tesznek bele. Az olaszok előételként fogyasztják, én most főételt csináltam belőle és nagyon jól is laktam vele.

Tehát az olívaolaj-hiányt valahogy át kellett hidalni. Gondolkodtam, hogy mivel locsoljam meg, amikor megpillantottam a ritkán használt balzsamecetemet a polcon. Tökéletes választás volt, mint utóbb kiderült. 


Hozzávalók:
- érett, de kemény paradicsom
- mozzarella
- friss bazsalikom
- friss oregano
- balzsamecet
- só
- őrölt bors

A paradicsomot megmostam, karikára vágtam. A mozzarellát is feldaraboltam. Egy tányérra rendeztem szépen sorban: egy karika paradicsom, egy darab mozzarella és így tovább...

Megszórtam sóval és őrölt borssal. A borsőrlőmben 4 féle bors található: fekete, zöld, fehér és rózsa, így frissen őröltem a saláta tetejére ezt a finom illatú keveréket.

Az oreganót és bazsalikomot a balkonládámból szedtem és felaprítva megszórtam vele a paradicsomot és mozzarellát.

Ez után már csak néhány löttyintésnyi balzsamecet következett. Néhány percig állni hagytam, majd megettem az egészet. :)


Megállapítottam, hogy nem is baj, hogy nem olívaolajjal locsoltam meg a salátát, mert a balzsamecettől egészen pikáns, különleges íze lett. Máskor is így fogom készíteni. Illetve már meg is történt az a "máskor", mert vacsorára is csináltam egy adagot.

Most, ahogy nézegetem a képeket, az jutott eszembe, hogy ennek a salátának a színei nemcsak az olasz zászlóra utalnak, hanem a magyarra is. Lehetne ez a mi nemzeti salátánk is, nemcsak az olaszoké. :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése