2013. április 22.

Körözött egyszerűen

Szép lassan kezd bővülni a férfi főz rovat is. Ebben a bejegyzésben nem főz a férfi, csak kever, egy egyszerű ám annál ízletesebb "szendvicskrémet" a körözöttet.

Kisebb korából biztos mindenkinek van emléke róla, még ha nem is mindennapi étel a konyhákban.


Mi sem szoktunk sokszor készíteni, általában 1-2 szer egy évben, nem is azért mert nem szeretjük, hanem inkább az azért mert nem jut eszünkbe.

Idén az első alkalom, hogy elkészítsük a Húsvétra esett. Mint már olvashattatok erről sok bejegyzést rengetek finom kaja készült az ünnepre. Bea nagyon sok finom dolgot talált ki, így ez, hogy készen legyen minden nagyszerű étek az én teendőim listáján landolt. Nem, nem kezdtem hanyatt homlok menekülni a konyhából, két dolog miatt is, az egyik, hogy nem először csinálom én a másik pedig, hogy tényleg egy roppant egyszerű ételről van szó. Szívesen ajánlom abszolút kezdőknek is, nincs sok vesződség vele. Egyetlen egy dolog foghat ki rajtunk, ha elrontjuk az arányokat.


Hozzávalók:

- 1/2 kg túró
- 3-4 evőkanál tejföl (sűrű, 20%-os)
- őrölt pirospaprika
- piros arany (vagy bármilyen más paprikakrém)
- őrölt kömény
- só
- közepes lilahagyma

Az elkészítése:

A lilahagymát apróra vágjuk és fére is tesszük, mert a végén kerül bele, de miért is ne kezdjünk a pepecselős munkával. Fogunk egy tálat és elsőnek rakjuk bele a túrót, és hozzá annyi tejfölt, hogy megkapjuk azt az állagú krémet amit szeretnénk. Mivel mi később ezt paprikába szerettük volna tölteni így én elég keményre csináltam. Ha ez megvan jöhet az őrölt pirospaprika, a pirosarany és a só. Körübelül szép sötét narancssárga színt kell elérnünk, közben sózzunk és vegyük figyelembe, hogy az adott paprikakrém is sós lehet. Ha sikerült mindezt összállítani akkor jön a kritikus pont: az őrölt kömény. Na ezzel nagyon csinján kell bánni, mert elég markáns íze van. Javaslom, inkább többször és kicsit rakjunk bele. Kb. egynegyed kávéskanállal kezdjünk. Ezután jöhet bele az apróra vágott lilahagyma és kész is van.


Mi paprikába töltve, szeleteleve tálaltuk volna csak, ha közben a Bea nem les el egy jó kis dekoráciáós ötletet Ági barátnőnktől, így lett paradicsomba töltött tulipán alakú is aminek "fiatal hagymák" képezték a szárát.


Az egész család körében nagy sikert aratott a különleges tálalás, és mint az összes húsvéti finomság, ez sem volt hosszú életű.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése