2013. április 29.

Kaszinótojás franciasalátával

A kaszinótojás és a franciasaláta az én szótáramban elválaszthatatlanok egymástól. Én még egyiket sem csináltam, de anyuék ezzel (is) készültek húsvétra, így most az ő receptjüket jegyzem le.

Igaz, hogy franciasalátás bejegyzésünk már volt, méghozzá egy mutatós sonkaalagútról szólt, ami ezzel volt megtöltve, viszont a mostani franciasaláta sokkal finomabb lett annál, talán a hozzáadott hagyma miatt. Így megörökítem ezt is, hogy lehessen válogatni.

Aki saját kezűleg szeretne majonézt készíteni, az szintén a franciasalátás sonkaalagútnál találja meg anyuék házi majonéz receptjét.


Hozzávalók a kaszinótojáshoz:
- 10 db tojás
- mustár
- margarin
- majonéz
- tejföl
- só
- őrölt bors

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk. Félbevágjuk, a sárgáját elválasztjuk a fehérjétől és egy tálban összegyűjtjük. Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, a majonézt és mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jól kikeverjük. Lágy, de nem híg állagú masszát kell kapnunk. Ezt a krémet beletöltjük a félbevágott tojásokba a sárgája helyére.


Ezután elkészítjük a franciasalátát.

Hozzávalók:
- 50 dkg mirelit franciasaláta alap zöldség
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 1 fej lilahagyma
- 1 dl majonéz
- 4 dl tejföl
- 1 teáskanál mustár
- cukor
- só
- bors

Először is tartármártást keverünk a majonézből, a tejfölből, a mustárból, egy csipet sóból és cukorból és ezt félretesszük, hogy érjenek össze az ízek.

Amíg áll a tartármártás, sós vízben megfőzzük a mirelit zöldségeket, leszűrjük és kihűtjük. Egy tálban hozzákeverjük a felaprított vagy csíkozott lilahagymát, a lecsepegtetett konzerv kukoricát és összedolgozzuk a tartármártással.


Anyuék egy szép nagy ovális üvegtálat kibéleltek salátalevelekkel, ráöntötték a franciasalátát, egymás mellé rendezték a tetején a tojásokat. A kaszinótojások tetejét a kimaradt töltelékkel díszítették, valamint petrezselyemmel és uborkakarikákkal színesítették az összképet. :)

Igazán vidám húsvét hétfői hidegtálas asztalunk lett, mindenféle jót megtalálhattunk rajta. A tormakrémes sonkatekercset és a sonkakrémmel töltött zöldségeket már említettem, a körözöttet Imi mutatta meg nektek, mert azt ő csinálta. A kaszinótojás mellett azonban készült még egy tojásos különlegesség, ennek lejegyzését Mazsi vállalta, hiszen ő is részt vett a munkálatokban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése