2013. április 14.

Héjában sült töltött krumpli

Hónapokkal ezelőtt találtam ennek a köretnek a képét a Facebook-on. Még akkor lementettem a gépemre, de vagy nem volt alkalom, amire elkészíthettem volna, vagy elfelejtettem. Amikor anyukámmal és a tesómmal a húsvéti menüt állítottuk össze, akkor viszont kipattant a fejemből, hogy éppen ideje lenne megcsinálni. Így nem is volt kérdéses, hogy a tojásos-kolbászos-paprikás fasírt mellé ez lesz az egyik köret.


És milyen jó döntés volt! Mindenkinek ízlett, szinte az utolsó darabig elfogyott. Érdemes vele bíbelődni egy kicsit, mert amennyire mutatós, annyira finom.

Valójában a tölteléknek szánt dolgok felszeletelése, darabolása a legmunkaigényesebb az egészben. A többi szinte megy magától. Szerencsére, nekem volt egy nagy segítségem, Imi. Amíg én a húsvétra szánt hidegtálakat csináltam - beszámoló érkezik hamarosan azokról is -, addig ő előkészített mindent a bulgurhoz és a töltött krumplihoz. Másnap már csak sütni kellett és töltögetni.

Hozzávalók:
- közepes méretű sárga krumpli, lehetőleg nagyjából egyforma nagyságúak
- olaj
- só
- tölteléknek: kolbász, sonka, sajt, lilahagyma, szalonna, stb.


A krumplikat megmostam, szárazra töröltem és feléig-háromnegyedéig sűrűn bevagdostam. Egymás mellé helyeztem egy üveg sütőtálban és egy szilikonos ecset segítségével sós olajjal jó alaposan megkentem mindegyiket. Figyeltem, hogy a résekbe is jusson az olajból.

Alufóliával letakartam a tálat és 250 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütöttem, amíg majdnem megpuhultak a krumplik.

Ekkor kivettem a tálat és jöhetett a töltögetés: az egyik résbe kolbász, aztán sajt, sonka, lilahagyma... Egészen amíg el nem fogyott. Sajnos volt olyan, hogy eltört a krumpli, ahogy feszítettem szét, hogy beférjen például a kolbász. Ezen a technikán még van mit javítani, de szerencsére nagy részt egyben maradtak.

A sütő hőfokát mérsékeltem 200 fokra és most már nem takartam le a tálat. Visszatoltam a sütőbe és kb. 15 percig sütöttem még. Addigra megpuhult a krumpli, a kolbászból kezdett kisülni a zsír, a sajt megolvadt. 


Szépek lettek és finomak. Egy kis változatosság a sült krumpli és a krumplipüré után. Csak vigyázni kell, hogy könnyű húsétel mellé tálaljuk, mert önmagában is elég laktató. Ha valaki szeretné, akár önálló ételként is eheti. Én készítenék hozzá valamilyen tejfölös vagy joghurtos öntetet és máris megvan egy finom vacsora.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése