2016. december 5.

Karamellás hatlapos

Soha nem sütöttem még hatlapost, pedig szeretem. Régi lakodalmas sütemény, hagyományosan csokikrémmel megtöltve. Most viszont karamellkrémmel kentem meg, hiszen András névnapra készült. Sógorom allergiás a csokira, így nem is volt kérdés, hogy nem kakaós vagy csokoládés süteményt kap.

Tesóm hívta fel a figyelmemet erre a receptre és finoman jelezte, hogy András biztosan örülne neki, hiszen ő is szereti a hatlapost. Kicsit izgultam, hogy el tudom-e készíteni időre, mert a tűzhelyem sajnos kezdi megadni magát, de végül minden összejött és az ünnepelt is örült a sütijének.



Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag szalalkáli
- 1,5 dl tej
- 1 nagy tojás
- 17,5 dkg tejföl
- csipetnyi só

A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a szalalkálit. A lisztet gyúródeszkára öntjük, elmorzsoljuk benne a zsírt. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, tejfölt, sót, porcukrot és a szalalkális tejet. Könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha túl kemény, akkor tejfölt.

6 részre osztjuk és letakarjuk, hogy ne száradjon ki. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az első adag tésztát egy normál tepsi hátuljának méretére nyújtjuk. A tepsi hátát megkenjük zsírral, vékonyan megszórjuk liszttel és a sodrófa segítségével ráterítjük a kinyújtott tésztát. 10 perc alatt készre sütjük és két lapos spatula segítségével átemeljük egy tálcára. Így teszünk mind a hat lappal. A másodiknál már nem kell zsírozni-lisztezni a tepsit.



Közben elkészítjük a krémet is.

Hozzávalók a krémhez:
- 40 dkg cukor
- 2 x 0,5 liter tej
- 1 tojás
- 1 csomag karamell ízű pudingpor
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj

A karamellás pudingport, a két evőkanál lisztet és a tojást fél liter tejjel csomómentesre keverjük. A másik fél liter tejet tegyük fel melegedni a tűzhelyre.

A kristálycukrot öntsük egy nagy lábasba és kezdjük melegíteni. Olvasszuk fel, karamellizáljuk aranyszínűre. A tűzön melegedő tejet kis adagokban, folyamatos kevergetés mellett kezdjük hozzáönteni. Vigyázzunk, mert nagyon habzik, fortyog. Lehet, hogy a karamell visszaszilárdul, ezért folyamatosan kevergetve melegítsük addig, amíg teljesen elolvad a tejben. Öntsük hozzá a pudingporos tejet és főzzünk belőle sűrű krémet.

Tegyük félre, hűtsük langyosra. Robotgéppel keverjük hozzá a vajat és hűtsük ki teljesen, amíg megdermed.

Ezután egy nagy tálcára tegyük az első süteménylapot. Kenjük meg a krém egyötödével, fektessük rá a második lapot és ismételjük ezt amíg el nem fogy minden. A tetején süteménynek kell lennie.



Hideg helyen tároljuk egy éjszakán keresztül, teljesen át fog puhulni a tészta. Másnap szórjuk meg porcukorral - ízlés szerint - és szeleteljük.

Kiadós sütemény és hideg helyen több napig is eláll.



2 megjegyzés:

  1. nekem ehhez sosem volt türelmem, hogy 6 lapot süssek, de amúgy isteni recept. megkérem idén is anyát :) én meg nézek receptet a lidlkonyha oldaláról

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig a sütés pikk-pakk megy, több idő amíg a krém kihűl. :) Úgy döntöttem, hogy csokikrémmel is ki fogom próbálni.

      Törlés