Ja, és ha elég nagy adagot főzünk belőle, akkor 2-3 napig nem nagyon kell gondolkodni hogy mi legyen az ebéd. Maximum a fentebb felsorolt második fogásokat variálhatjuk. :)
Gyerekkoromban hú de nagyon nem szerettem... Mondjuk akkoriban a paradicsomleves kivételével egyik levesért sem voltam odáig, hát még egy ilyen laktató, magyaros jellegű, (csípős) kolbásszal dúsított levesért. Szerencsére beigazolódott felmenőim mondása, miszerint "majd ahogy öregszel, úgy kívánod egyre inkább a különböző leveseket". Manapság már el sem tudom képzelni az életemet különböző zöldséges, húsos, esetleg krémleves nélkül.
Hozzávalók:
- 50-60 dkg burgonya- ízlés szerint (csípős) kolbász, én kb. 25 cm-nyit karikáztam bele
- 1 nagy szál póréhagyma a zöldjével együtt
- friss zellerlevél
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 csapott teáskanál pirospaprika
- őrölt bors
- só
- 2 evőkanál olaj
A póréhagyma fehér részét megtisztítottam, felkarikáztam, egy nagyobb fazékban a felhevített olajon megfonnyasztottam. Megszórtam a liszttel, állandó kevergetés mellett kissé megpirítottam. Ekkor jöhetett a pirospaprika is. Kevés vizet aláöntöttem, jól összekevertem és beledobtam a karikára vágott kolbászt. Fedő alatt néhány percig főztem.
Ezután beletettem a megtisztított, kockára vágott krumplit és felöntöttem bőségesen vízzel. Sóval és borssal ízesítettem, valamint hozzáadtam a felaprított zellerlevelet is. Félig lefedve főztem. Amikor már majdnem megpuhult a krumpli, a póréhagyma ép zöld részét is apróra vágtam és beleszórtam a levesbe. További 5 percig főztem, forraltam.
Ízlés szerint tejföllel dúsíthatjuk tányérunkon, de anélkül is finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése