2014. november 2.

Kelkáposzta lasagne

A rakott kel és a lasagne keresztezése, amelyben nincs sem rizs sem tészta. Ellenben van benne sok kelkáposzta, tejföl, sajt, darált hús és szalonna. Nem hangzik rosszul, ugye?

Néhány héttel ezelőtt anyukám elcsomagolta nekünk az ebédjük maradékát ami egy jó nagy adag volt ebből az ételből. Eleinte kicsit szkeptikus voltam, mert én nagyon szeretem a hagyományos rakott kelkáposztát sok rizssel. De annyira mondta anyu, hogy náluk mindenkinek ízlett, hogy végül megkóstoltuk. És arra jutottunk, hogy ezt meg kell csinálni még egyszer! A héten erre sor is került.


Az eredeti recept ugyanezen a néven jelent meg a Lajos Mari Konyhája magazin 2014/4. számában.

Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 1,2 kg)
- 2 szikkadt zsemle
- 50 dkg darált hús (sertés vagy pulykacomb)
- 1 közepes fej hagyma
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- provence-i fűszerkeverék (kihagytam)
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 15 dkg reszelt sajt 
- kb. 50 dkg tejföl
- szeletelt bacon
- só
- bors
- diónyi vaj vagy margarin


A zsemléket langyos, sós vízbe áztatjuk. A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk. Torzsájánál körben bevágjuk és egyesével lefejtjük róla a leveleket. A vastag ereket laposra levágjuk. Forrásban lévő enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük és konyharuhára terítve száradni hagyjuk.

A darált húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, a finomra aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a paradicsompürét, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot, majd jól összedolgozzuk.

Egy közepes méretű sütőtálat kivajazunk. Az aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, megkenjük a húsmassza felével, egyenletesen beborítjuk tejföllel és a reszelt sajt felével. Ezután a második harmad kellevél következik, a húsmassza, tejföl és a maradék sajt. Végül a tetejére rendezzük a maradék kellevelet, meghintjük sóval, borssal, bevonjuk tejföllel és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.

Letakarjuk a tálat alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, majd levesszük a tetejéről az alufóliát és 200 fokos sütőben további 20-25 percig sütjük.

Petrezselyemmel díszíthetjük és további tejföllel kínáljuk.


A recept egy ici-picit eltér az újságban megjelenthez képest. Én így csináltam és nagyon jól sikerült. Jót nevettem a végén, amikor kiemeltem a sütőtálat a sütőből: a keresztben ráfektetett szalonnaszeletek sütés közben összeugrottak a rakottas tetején, így tulajdonképpen csak a közepére jutott belőle. Legközelebb okosabb leszek és a szélekre hosszában is terítek baconszeleteket. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése