2014. július 28.

Habos kávétorta

Nem vagyok nagy kávéfogyasztó és nem is szeretnék rászokni. Viszont a kávé illata és a kávés édességek bármikor levesznek a lábamról. Az egyik kedvenc csokim a Kapucíner és Mazsi cukormentes kávés kekszét is bármeddig tudnám enni. :)

De úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül, mert tesóm névnapjára - Mónika napra - kávés tortát kért, amelynek a receptjét a Vidék íze magazinban találta. Nagyon jól választott!


Az egész családnak nagyon ízlett a torta, Imi egyből azt mondta, hogy majd decemberben az ő szülinapjára is meg lehet csinálni, ne is gondolkodjunk másban. Éppen ezért nem értem, hogyan feledkezhettünk meg róla annyira, hogy május eleje óta nem került fel a receptje blogunkba. Múlt hétvégén, a fotók rendezgetése közben találtam meg a gépemen a lementett képeket és máris pótolom a lemaradásunkat.


A magazinban 18 cm-es tortaformához írják a hozzávalókat, anyuék 24 vagy 26 cm-esben készítették, így a piskótához rögtön a dupláját vették az eredeti recepthez képest. Én ezt a változatot írom le.

Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 14 dkg liszt

A tojásokat egy tálba ütjük - nem választjuk szét - és a cukorral együtt habosra kikeverjük. A lisztet beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Ezután egy kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ne nyissuk ki közben a sütőajtót! Ahogy letelt a 20 perc, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk. Ha igen, akkor egy tálra borítjuk, lehúzzuk róla sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.

Amint kihűlt, vágjuk 3 - vagy ha sikerül 4 - felé.


Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a kávés krémet. A Vidék ízében természetesen a 18 cm-es tortaformához adták meg a hozzávalók mennyiségét. Anyuék ennek a másfélszeresét vették.

Hozzávalók a kávés krémhez:
- 4,5 dl tej
- 1,5 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 9 teáskanál neszkávé
- 4 nagyobb vagy 5 kisebb tojás sárgája
- 4,5 teáskanál liszt
- 4,5 dl tejszín
- 30 g instant zselatin

A tejet a tojások sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a neszkávéval és a liszttel csomómentesre keverjük egy lábasban. Folyamatos keverés közben forrásig hevítjük, majd átszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, a tejszínből és a zselatinból kemény habot verünk és összeforgatjuk a kávés krémmel.

Az első piskótalapot tányérra rendezzük, megkenjük a krém harmadával vagy negyedével, attól függően, hogy hány felé vágtuk. Majd ráborítjuk a következő lapot és elsimítjuk a következő adag krémet. Addig folytatjuk, míg el nem fogy és a torta tetejét krém borítja. Ha marad, az oldalát is bevonhatjuk vele. Hűtőbe helyezzük a tortát.


Most már csak a díszítés van hátra.

Hozzávalók a díszítéshez:
- 3 tojásfehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 17 dkg cukor
- csipetnyi őrölt fahéj és porcukor

A tojásfehérjéből - fokozatosan adagolva hozzá a cukrot, vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Csillagcsőrös habzsákba töltjük és a torta tetejét, esetleg oldalát ízlés szerint kidíszítjük.

Szakácsfáklyával vagy grillsütőben néhány másodperc alatt halványbarnára pirítjuk a hab tetejét. Őrölt fahéjjal és porcukorral megszórjuk, majd tálalásig hűvös helyen tároljuk a tortát.


Egy szóval tudnám jellemezni: isteni! A lágy piskóta, a hűvös kávés krém és a pirított hab a tetején tökéletes összeállítás. Ez a torta biztos hogy előfordul még nálunk néhány ünnepen. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése