2014. július 30.

Áfonyalekvár

Igazi ritkaság a mi konyhánkban az áfonya, olyannyira, hogy amikor visszanéztem a blogon a receptjeinket, nem is találtam bejegyezve áfonyás ételt. Ennek ellenére nagyon szeretjük! Sajnos a környezetünkben senkinek nincs áfonyája, a piacon pedig elég drágán mérik. Múlt héten több helyen is végeztem egy gyors felmérést, hogy mennyiért tudnék venni néhány kilót, de kissé elkedvetlenedtem. Itt Budapesten két piacon 1600 és 2500 Ft között mozgott akkor kilója, hétköznap! Hétvégén általában néhány száz forinttal emelkedni szoktak ezek az árak....


Tesómmal úgy döntöttünk, hogy akármennyibe is kerül, 3 kilónyit veszünk közösen és befőzzük lekvárnak. Évek óta halogattuk ezt a projektet, mindig arra számítottunk, hogy majd lesz olcsóbb is. Persze lett minden évben, de az már olyan minőségű volt, hogy nem érte volna meg megvenni, mert a felét a kukába dobhattuk volna. Most viszont még gyönyörű áfonya van a piacokon és anyukánk vállalkozott is a feladatra, hogy kiballag az újpestire és megveszi nekünk a befőznivaló mennyiséget.

Hogyhogy nem, éppen Mazsi volt osztálytársával-barátunkkal, Ernővel futott össze a piacon, aki egy barátjának segít be és időnként árusként tevékenykedik ott. Mondanom sem kell, náluk volt a leggyönyörűbb áfonya, így anyu gyorsan eldöntötte, hogy nála fog vásárolni. Ráadásul amikor Ernő megtudta, hogy mi szeretnénk Mazsival felhasználni, különös gonddal mérte ki nekünk a 3 kilót. Elgondolkodtam rajta, hogy vajon szemenként át is nézte? Hiszen másnap, amikor előkészítettük a gyümölcsöt a befőzéshez, mindössze 7-8 szemet kellett kidobni belőle, a többi tökéletes volt.


Hozzávalók:
- 3 kg fekete áfonya
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag 3:1-es dzsemfix (elhagyható)

Ez egy igazi közös áfonyalekvár-befőzés volt, mert nemcsak közösen vettük a gyümölcsöt, de együtt is dolgoztuk fel Mazsival.

Kisebb adagokban háromszor átöblítettük hideg vízben az áfonyát és gyorsan átnéztük, hogy találunk-e közte kidobnivaló szemet. Mint említettem, minimális volt a veszteség, tényleg csak pár darab. Egy lábasba öntöttük a gyümölcsöt és rászórtuk a cukrot. Lassú tűzön kezdtük főzni.

Amikor már jól összeesett és levet eresztett az áfonya (kb. 25 perc), beleszórtam a dzsemfixet és botmixerrel néhány pördítéssel kissé pépesítettem a gyümölcsöt. Természetesen hagytam benne egész szemeket is, hiszen úgy szeretjük a lekvárt, ha nemcsak érezzük, hanem látjuk is hogy miből készült. :)

Sűrűn megkeverve további 10 percig forraltam, majd Mazsi segítségével gyorsan kifertőtlenített üvegekbe zártuk a lekvárt, néhány percre fejre állítottuk és ezután újságpapírba csomagolva mehetett néhány napra szárazdunsztba.


Hogy miért is szeretjük annyira az áfonyát? Nemcsak az íze, illata, gyönyörű lilás-bordós színe miatt, hanem mert nagyon egészséges.

Többek között:
- tudományosan elfogadott szer a látószerv megbetegedéseire
- baktériumölő hatással rendelkezik
- a levele teának elkészítve vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó, köhögéscsillapító
- a vörösáfonya levelei húgyúti fertőtlenítőként használhatók
- visszér és aranyér kezelésére is alkalmazzák
- rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyeknek védő hatásuk van a rákkal valamint szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

És ez csak néhány a rengeteg jótékony hatásai közül. További hasznos információkat az eletcentrum.hu oldalon olvashattok róla.


Az elkészült üvegek már feldíszítve sorakoznak a kamrapolcomon. :) Illetve egy kis üveget már meg is bontottunk a hétvégi palacsintázás során és csak pozitívan tudok nyilatkozni róla.

A 3 kiló gyümölcsből 10 db különböző méretű kicsi üveg lekvár készült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése