2013. október 31.

Petrezselymes sárgarépa főzelék

Tegnap nosztalgiáztam egy kicsit, miután elkészítettem ezt a főzeléket. Feltöltöttem a fotóját a Facebook oldalunkra  és a kommenteknek köszönhetően kialakult bennem egy kis visszaemlékezés az ovis menza-menükre. Tudom, hogy sokan nem értenek egyet velem, de szerintem nagyon finomak voltak az óvodai ebédek. Na és a tea! Amiben szinte semmi nem volt vízen és citromon meg cukron kívül! :)

Imádtam a leveseket a  pici kagylótésztákkal, a grízes és mákos tésztát, a paradicsomszószt húsgombóccal és a főzelékeket is. Egyedül a spenótot nem tudták megetetni velem. Szerencsére ez mára már megváltozott és bármikor képes vagyok spenótot enni.

Folyamatosan keresem azokat az ízeket, amiket 3 és 6 éves korom között nap mint nap éreztem. De sehogy nem tudom előállítani, sehol nem találom.


Sok mindent próbáltam már reprodukálni, de valahogy meglepetésként ért, amikor Imi egyik nap megkérdezte, hogy csinálok-e sárgarépa főzeléket. Néztem rá nagy szemekkel, hogy az vajon micsoda? Soha életemben nem ettem és nem is hallottam róla, pedig Kriszti kolléganőm időnkét - számomra - érdekes főzelékekkel szokott megérkezni a munkahelyünkre. Pl. salátafőzelék, kelbimbófőzelék, karalábélevél-főzelék... De sárgarépát még nála sem láttam.

Imi szerint ugyanúgy kell csinálni mint a finomfőzeléket. Így aztán gyorsan el is nyerte tetszésemet, mert a finomfőzeléket nagyon szeretem, ráadásul pikk-pakk elkészíthető. És mint kiderült, ez is az ovis menü része volt, én mégsem emlékszem rá.

Tegnap este nekiálltunk és közösen megalkottuk. Imi az aprítás részét végezte, amiben mindig nagy segítségem. Nekem ehhez van a legkevesebb türelmem. Utána órákig tudok főzőcskézni, csak legyen felaprítva minden...

Hozzávalók (2 fő részére készült)
- 60 dkg sárgarépa
- víz
- fél liter tej
- 2,5 evőkanál liszt
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- só

Tehát a sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi sós vízben feltesszük főni, hogy bőven ellepje. Amint megpuhult, a tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet és besűrítjük a főzeléket. Friss, aprított petrezselyemmel fűszerezzük.


Ennyi az egész. Ezért is szeretem a főzelékeket. Kevés hozzávalóból viszonylag olcsón, gyorsan, laktatót lehet főzni. Aki szeretné, megbolondíthatja egy kis fokhagymával, de én inkább a finomfőzelék jellegzetes, egyszerű ízét akartam elérni.

Sikerült is, mert nagyon ízlett. Máskor is biztosan csinálok. Több hozzászóló javasolta, hogy fasírtot készítsek mellé feltétnek, mások a tükörtojásra szavaztak. Én csak úgy magában ettem, és nagyon jól esett így is.



3 megjegyzés:

  1. Az én lányom mai napig emlegeti,hogy nem olyan finom a zöldborsófőzelékem,mint az óvodai volt:-)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is kihívás, hogy produkálni tudjam gyerekeim óvodai és menzás "emlékeit".Ma már elmondhatom, hogy a vadas tökéletes, mert legutóbb azt mondta a lányom: anya ez olyan lett, hogy hányásig tudnék enni belőle! S ez tőle bizony igazi dicséret!

    VálaszTörlés