2013. október 24.

Almás-szőlős pite


Nyakig járunk az őszben és a lehulló falevelekben. Igaz, hogy tegnap gyönyörű, kora nyári időnk volt, de hamarosan jön a hideg. A kopasz fák, az ónos eső, a szürkeség... De egyelőre még minden rengetegféle színben pompázik és van friss, magyar gyümölcs is a fákon, a piacokon.

Használjuk ki ezt, készítsünk gyümölcsös süteményeket, ételeket. Például ezt a pitét, amibe almát, szőlőt tölthetünk és a tetejét egy másik őszi terméssel, dióval szórhatunk meg.

Finom, én már kóstoltam. Anyuék sütötték meg nemrég és gyorsan el is kértem a receptjét.


Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- kb. 2-3 evőkanál tejföl
+ szóráshoz zsemlemorzsa

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy lágy, könnyű de nyújtható tésztát kapjunk.

Kettévesszük a tésztát, kerek formára nyújtjuk mindkettőt, az egyiket picit nagyobbra. A nagyobbat beletesszük a kerek sütőformába úgy, hogy a széle takarja a sütőforma oldalát. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával. Ebbe töltjük majd a gyümölcsöket.



Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/4 kg alma
- 1/4 kg szőlő
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipetnyi őrölt fahéj
- pici rum

A gyümölcsöket megmossuk. A szőlőt leszemezzük a száráról és a szemeket félbevágjuk. Az almát meghámozzuk, felaprítjuk.

Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a gyümölcsöket és kevergetve, fedő nélkül pároljuk, hogy a leve elpárologjon. Ezután hozzáadjuk a cukrot, diót, rumot, fahéjat és kihűtjük.


Miután kihűlt, beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Beborítjuk a másik, kör alakúra nyújtott tésztával, ezt kicsit rányomkodjuk, a széleit összenyomjuk.

A tetejére:
- 1 tojás
- 5 dkg darált dió
- 2 dkg kristálycukor

Felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, villával sűrűn megszurkáljuk, majd durvára darált dióval és kristálycukorral meghintjük. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.

Tulajdonképpen ez egy továbbfejlesztett almás pite. Egy igazi őszi pite. A sok gyümölcs miatt eteti magát, a rum pedig pikánssá teszi.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése