2013. május 20.

Tökmagos pogácsa

Anyukám mint nagy Vidék Íze rajongó, minden lapszámot jó alaposan átnéz és kiválogatja, mi az amit el fog készíteni belőle.

Az áprilisi számban találta ezt a tökmagos pogácsát, amit azóta kétszer is elkészített. Én a második adagból kóstoltam. Vagyis nem tudom, kóstolásnak nevezik-e azt, amikor egymás után 3-4 darabot megeszik az ember, mert nem bírja abbahagyni. :)


Szerintem más is így lehetett vele, mert ebből a nagy tálcányi pogácsából semmi nem maradt. Anyu ezzel készült a családi kerti partira két héttel ezelőtt. Nagyon jól tette! Tapasztalatom szerint ha valamilyen sós sütit akarok sütni, akkor nem is kell nagyon gondolkodnom, hogy mi legyen. Bármilyen ízesítésű pogácsa nagy sikert szokott aratni.

Anyukám nagyon szereti a Fornettinél kapható tökmagos pogácsát, ezért külön megörült, amikor talált egy receptet, ami alapján már ő maga is meg tudja sütni. A család legnagyobb örömére :)


Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg fagyos vaj
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál tejföl
- kb. fél dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 kockacukor
- 1 evőkanál só
- 25 dkg hántolt tökmag

A tökmag negyedét félretesszük a tetejére, a többit durvára összetörjük. 

Az élesztőt felfuttatjuk a kockacukros langyos tejben. A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk az élesztős tejjel és a tökmag kivételével a többi hozzávalóval. Az élesztős tejből annyit adagoljunk, hogy viszonylag lágy tésztát kapjunk. 

Gyúródeszkán kinyújtjuk, megszórjuk tökmaggal és alulról-felülről majd jobbról és balról is meghajtogatjuk. 10 percig pihentetjük, újra kinyújtjuk, tökmaggal szórjuk és meghajtogatjuk. Ezt háromszor-négyszer ismételjük.

Végül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük és a félretett tökmaggal megszórjuk.

180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.


Anyukám a sajtos pogácsája mellé most már ezt is felveheti a repertoárjába. Igaz, hogy ha sorrendet kellene felállítanom, akkor még mindig az lenne a No. 1, ez pedig a 2-es számú.


A finom vaddisznópörkölt, a grillezett húsok és zöldségek, a tésztasaláta és a sütemények után kipihentük az evés fáradalmait.


Beszélgettünk, iszogattunk...


.... és Johanna hercegnőt ringattuk. Itt éppen anyukám karjaiban élvezte a napsütést a kicsi lány.


Keresztmama körbevezette anyut a kertben, megcsodálták a virágokat. Anyu kezében ott van az elmaradhatatlan tökmagos pogácsa. :)


Hamarosan jelentkezem a tésztasaláta receptjével, amit először ezen a kerti partin kóstolhattam meg és az egész családnak ízlett.



2 megjegyzés: