2018. október 9.

Zöldséges rizstorta

Két hete volt ebédünk ez a szépséges, zöldséges rizstorta, már akkor meg akartam osztani veletek a receptjét, de aztán egy vírus szépen sorban mindenkit ledöntött a lábáról a családban, úgyhogy elmaradtam vele.

Most viszont pótolom! Csigó Zita foodstilyst jelentette meg az eredeti receptet egy magazinban, ott találta meg apukám. Beleszeretett a képbe és megsütötte a rizstortát. Arra a napra időzítette, amikor mentünk hozzájuk, hogy a majdnem 20 hónapos unokája is ehessen belőle. Dorottyának is ízlett, bevágott belőle egy szép szeletet.





Hozzávalók:
- 15 dkg rizottórizs
- 25 dkg édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 marék bébispenót levél
- só
- őrölt fehérbors
- reszelt szerecsendió
- 25 dkg kelkáposzta
- 20 dkg sárgarépa
- 4 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma

A rizst 6 dl vízben megfőzzük, félretesszük hűlni.

Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük, és ezt is kihűtjük, végül pürésítjük.

Egy magas falú serpenyőben vagy wokban felhevítünk egy evőkanálnyi olívaolajat és megfonnyasztjuk rajta a megmosott, szárazra törölt spenótleveleket. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük. Kivesszük a serpenyőből és beleöntjük a maradék olajat. Felhevítjük és a csíkokra vágott kelkáposztát kevés sóval roppanósra sütjük.

A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A főtt rizsbe belekeverjük az édesburgonya-pürét, a spenótot, kelkáposztát, sárgarépát, tojások sárgáját. Sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.

Sütőpapírral bélelt 18-20 cm átmérőjű sütőformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Rövid ideig állni hagyjuk és ez után tálaljuk.


Megjegyzés: édesburgonya helyett szerintem sütőtökkel is nagyon finom lehet!





1 megjegyzés: