2018. október 30.

Banános-diós keksz

Tesóm szuper kis vendég- (vagyis család-) váró sütije, amit nekünk sütött, amikor meglátogattuk őt és egy szép kis napsütéses őszi délutánt töltöttünk együtt. Nagyot sétáltunk a Duna-parton, a Nemzeti Színház környékén. Kellett is a séta, hogy ledolgozzuk a hatalmas adag kínai ételt, amit ebédre befaltunk. Na meg ezt a finom, puha, banánillatú süteményt.

A receptet a No Saltyn találta Mazsi és annyit variált rajta, hogy fél-fél teáskanál fahéj, szerecsendió, szegfűszeg helyett mézeskalács fűszerkeveréket tett bele. Így nagyon jó kis karácsonyi ízvilágú keksz született belőle. Meg is rendeltem tőle az ismétlést az idei karácsonyra.



Hozzávalók:
- 11,5 dkg vaj
- 19 dkg cukor
- 1 tojás
- 25 dkg pépesített banán
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg aprított dió, étcsokoládé vegyesen

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük. A szódabikarbónát hozzáadjuk a pépesített banánhoz és kb. 2 percig állni hagyjuk. Ezután beleöntjük a kihabosított vajba és összedolgozzuk.

A száraz hozzávalókat (liszt, só, fűszerek), összekeverjük és beleforgatjuk a masszába. Végül ezt tesszük a dióval és csokival is.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm-enként egy-egy evőkanálnyi tésztát halmozunk - sütés közben el fog terülni - és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük, végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nem omlós, hanem puha keksz lesz a végeredmény. Ha esetleg nem fogyna el egyszerre, nyugodtan be lehet dobozolni, több napig is eláll.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése