2018. július 26.

Paradicsomos-sajtos spagetti

Állítólag a legfinomabb, legegyszerűbb paradicsomos-sajtos spagetti receptjére bukkantam rá Széll Tamás receptjei között, legalábbis ő ezt a nevet adta neki. Nem mondom, tényleg jó volt, és tényleg nem volt bonyolult elkészíteni, de ettem ennél finomabbat is és készítettem egyszerűbbet is. Mindenesetre egy bejegyzést megérdemel, mert jól is néz ki és mindenkinek ízlett, aki kóstolta, beleértve a 17 hónapos kislányomat is.


Igen-igen, szokásom szerint megint módosítottam egy picit a recepten. De most tényleg csak icipicit és inkább csak a hozzávalókon. Bivalymozzarella helyett sima, egyszerű mozzarella sajtot használtam, Asiago sajt helyett pedig reszelt parmezánt. És 5-7 db paradicsom helyett más leosztásban tettem paradicsomokat a szószba.

Hozzávalók:
- 7 db fürtös paradicsom + 8 db koktélparadicsom.
- 10 szem fürtös koktélparadicsom
- 10 szem datolyaparadicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10-15 csepp olívaolaj
- 15 dkg mozzarella
- 10 dkg reszelt parmezán
- frissen őrölt bors
- só
- 6-8 db friss bazsalikomlevél
+ 50 dkg spagettitészta


A 7 + 8 db paradicsomot megmostam, apró kockára vágtam és a turmixgépem tartályába tettem. Hozzáadtam 2 gerezd fokhagymát, sót, borsot és néhány csepp olívaolajat, bazsalikomlevelet. Összeturmixoltam és egy magas falú nagy méretű serpenyőbe öntöttem. Lassú tűzön forralni, sűríteni kezdtem.

A datolya- és koktélparadicsomokat félbevágtam, egy tálba tettem. Olívaolajat, sót, borsot és vékony szeletekre vágott fokhagymát adtam hozzá. Jól összekevertem majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, vágott felükkel felfelé. Tetejükre rátettem a fokhagymadarabkákat és rálocsoltam az olívás levet is. 130 fokos sütőben 30 percig sütöttem.

Enyhén sós vízben "al dente" kifőztem a spagettitésztát. Leszűrtem és az időközben kissé besűrűsödött paradicsommártásba kevertem. Néhány percig kevergetve főztem. A tűzről lehúzva belekevertem a kis darabokra tépkedett mozzarellát és a reszelt parmezánt.

Tálaláskor a megsült paradicsomokat tettem a tetejére, és még ekkor is megszórtam parmezánnal.


Itt pedig Dorottya látható, aki hozzám hasonlóan imádja a kifőtt tésztát. :) Ugye látszik a képen?






2 megjegyzés: