Elkészítése egy picit időigényesebb mint egy egyszerű, friss zöldségekből álló salátáé, de nem vészes, egy órán belül készen van. A pihentetésre viszont 2-3 órát rá kell szánni, így érnek össze igazán az ízek.
- 30 dkg tészta
- 2 db színes kaliforniai paprika
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 8-10 db koktélparadicsom
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2-3 szál friss oregano
- só
A tésztát enyhén sós vízben "al dente" kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és egy tiszta konyharuhával letakart tálcára terítjük. Így hagyjuk kihűlni, így biztosan nem ragad össze.
A paprikákat megmossuk, csumájukat eltávolítjuk, negyedekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Héjukat lehúzzuk és kihűtjük. Ezután kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk, ízlés szerint. Egy mélyebb tálba tesszük.
A lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk és összekeverjük egy kevés sóval és a citromlével. A paradicsomokat gerezdekre vágjuk, az aszalt paradicsomról lecsepegtetjük az olajat és felaprítjuk. Az oreganolevélkéket finomra metéljük.
A paprikához keverjük a paradicsomokat, oreganot és a levétől lecsepegtetett lilahagymát. Lazán összeforgatjuk a kihűlt tésztával.
Hozzávalók az öntethez:
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- frissen őrölt bors
- kevés só
- 4 evőkanál olívaolaj
A citromlevet elkeverjük az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd az öntetet rálocsoljuk a tésztasalátára. A tálat lefedjük és 2-3 órán át szobahőmérsékleten érleljük.
A salátához Lajos Mari egyik receptje adta az ihletet anyukáméknak. Na meg a tavaly eltett, házi készítésű aszalt paradicsomom, ami azóta is várakozott arra, hogy felbontsák. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése