A receptet ismét Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvéből lestem, és a szánk íze szerint alakítottam.
Hozzávalók a grillezett gombához:
- 50 dkg csiperkegomba
- só
- bors
- szójaszósz
- olaj
A gombákat megtisztítjuk, méretüktől függően félbe- vagy négyfelé vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ecsettel átkenjük olaj és szójaszósz keverékével majd sózzuk-borsozzuk. 190 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton aranybarnára sütjük kb. 5-7 perc alatt.
Hozzávalók a pirított rizshez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 dl rizs
- 1 nagyobb póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- ízlés szerint kevés chiliolaj vagy fűszeres-chilis olaj
- kb. fél dl szójaszósz
- 4 tojás
+ tálaláshoz pirított hagyma
A rizst csipetnyi sóval kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Kihűtjük.
Wokban vagy nagyobb serpenyőben olívaolajat (és ízlés szerint kevés chiliolajat, fűszeres-chilis olajat) felhevítünk. Kevergetve megpirítjuk benne a darált húst. Sóval, borssal ízesítjük, 2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá és meglocsoljuk kevés szójaszósszal. Amint elkészült, átöntjük egy másik edénybe a húst és félretesszük.
A wokba beletesszük a rizst. Erős lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát (zöldjével együtt), a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát és a szójaszószt. Néhány percig kevergetve tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst is.
A tojásokat felverjük és a forró rizsre öntjük. Folyamatosan kevergetve rásütjük.
Tálaláskor a grillezett gombát és pirított hagymát kínálhatunk hozzá. Én készen vettem a pirított hagymát, most már egyre több helyen lehet kapni. Szoktam itthon tartani belőle, mert akár házi hot doghoz is jól jön mindig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése