2018. június 28.

Darált húsos pirított rizs grillezett gombával

Hónapokkal ezelőtt készítettem ezt az ételt, utána teljesen megfeledkeztem róla, csak a héten találtam meg a fotókat a telefonomon. Pedig finom volt, tényleg! Mindenkinek ízlett, aki kóstolta, márpedig jó sokan ettünk belőle, mert hatalmas adag lett, 6 főre biztosan elég.

A receptet ismét Mautner Zsófi és Széll Tamás könyvéből lestem, és a szánk íze szerint alakítottam.


Hozzávalók a grillezett gombához:
- 50 dkg csiperkegomba
- só
- bors
- szójaszósz
- olaj

A gombákat megtisztítjuk, méretüktől függően félbe- vagy négyfelé vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ecsettel átkenjük olaj és szójaszósz keverékével majd sózzuk-borsozzuk. 190 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton aranybarnára sütjük kb. 5-7 perc alatt.

Hozzávalók a pirított rizshez:
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 dl rizs
- 1 nagyobb póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- ízlés szerint kevés chiliolaj vagy fűszeres-chilis olaj
- kb. fél dl szójaszósz
- 4 tojás
+ tálaláshoz pirított hagyma

A rizst csipetnyi sóval kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Kihűtjük.

Wokban vagy nagyobb serpenyőben olívaolajat (és ízlés szerint kevés chiliolajat, fűszeres-chilis olajat) felhevítünk. Kevergetve megpirítjuk benne a darált húst. Sóval, borssal ízesítjük, 2 gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá és meglocsoljuk kevés szójaszósszal. Amint elkészült, átöntjük egy másik edénybe a húst és félretesszük.

A wokba beletesszük a rizst. Erős lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát (zöldjével együtt), a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát és a szójaszószt. Néhány percig kevergetve tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst is.

A tojásokat felverjük és a forró rizsre öntjük. Folyamatosan kevergetve rásütjük.


Tálaláskor a grillezett gombát és pirított hagymát kínálhatunk hozzá. Én készen vettem a pirított hagymát, most már egyre több helyen lehet kapni. Szoktam itthon tartani belőle, mert akár házi hot doghoz is jól jön mindig. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése