2018. július 24.

Krémsajtos epres torta

Lassan 2 hónapja tartozom a szülinapi tortám receptjével. Az eperszezonnak is vége, de hátha jövőre valaki szeretné elkészíteni. Nagyon finom volt! Ami viszont a hátránya: rengeteg mosogatnivaló marad utána.

Már-már hagyománnyá vált, hogy a május végi születésnapomra valamilyen epres-csokis tortát kérek a szüleimtől. Így volt ez idén is, egy régebbi Vidék íze magazint lapozgatva szerettem bele ennek a tortának a fotójába. 

                                                     


Hozzávalók a tortalapokhoz:
- 24 dkg natúr görög joghurt
- 1 evőkanál neszkávé pici meleg vízben feloldva
- 12 dkg étolaj
- 2 tojás
- 12 dkg tejszín
- 28 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 18 dkg cukor
- 5 dkg holland kakaópor

Nagyon fontos: első lépésként mérjük le a tálat amiben majd össze fogjuk keverni a tészta hozzávalóit. Jegyezzük meg a tál súlyát!

Ebben a tálban összevegyíthetjük a nedves hozzávalókat: a joghurtot, kávét, étolajat, tojásokat és a tejszínt. Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, vaníliás cukrot, sütőport, cukrot és kakaóport. Ezeket apránként dolgozzuk hozzá az előbbiekhez.

Ismét mérjük le a tálat, most már a tartalmával együtt. Vonjuk ki belőle a tál súlyát és így megkapjuk a tészta súlyát. Ez azért fontos, mert 4 felé kell osztanunk a masszát. Megtehetjük "szemre" is, de így pontosabb.

Sütőpapírból vágjunk 4 db kört a 24 cm-es sütőformánk aljába. Tegyük bele az elsőt és az első adag tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 12-15 perc alatt (de inkább tűpróbáig, hiszen nem egyforma minden sütő teljesítménye!), süssük meg egymás után a 4 tortalapot. Még melegen húzzuk le róluk a sütőpapírt és hűtsük ki mindegyiket rácson.



Hozzávalók a krémhez:

- 1 üveg (kb. 35-40 dkg) eperlekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg puha vaj
- 2 evőkanál citromlé

3 db tálra lesz szükségünk. Az egyikben kemény habbá verjük a tejszínt. A másodikban kihabosítjuk a puha vajat. A harmadikban szintén habosra keverjük a krémsajtot a porcukorral, vaníliás cukorral és a citromlével. Robotgépünket közepes fokozatra kapcsoljuk és jól összedolgozzuk mindhárom tál tartalmát, valamint az eperlekvárt is.


Egy tortatálra fektetjük az első tortalapot. Megkenjük a krém egyötödével. Ráfektetjük a második tortalapot és következik az újabb adag krém, és így tovább. Az utolsó lap tetejét is bevonjuk krémmel és ha maradt még belőle, akkor a tortánk oldalát is.

Hozzávalók a torta tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- néhány szem szép eper

A csokoládét gőz felett összeolvasztjuk a tejszínnel. Bevonjuk vele a tortánk tetejét. A még meleg csokit kirakjuk a megmosott, megtisztított eperrel.

Néhány órába hűtőbe tesszük dermedni.

Ha már ennyit számoltunk ebben a receptben, akkor így a végére gyorsan összeadtam, hogy 5 db keverőtálra, 1 db sütőformára, 2 db edényre (a csoki megolvasztásához) és 1 db tortatálra lesz szükségünk hozzá. Remélem ez senkit nem riaszt el az elkészítésétől. :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése