2017. április 10.

Köményes sertéscomb karalábés gerslivel

Anyu nemrég megvette a Vidék íze magazin tavaszi különszámát és mint mindig most is talált benne jópár olyan receptet, amit szeretne kipróbálni.

Elsőként ennek a sertéshúsos főételnek állt neki, és nagyon jól tette! Nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is, szerintem ez többször fog szerepelni a repertoárjában ezután. :)



Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb, - dió vagy -lapocka
- 1 vöröshagyma
- 1 fej + 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál egész kömény
- só
- zsír a tepsi kikenéséhez

Megmossuk és leszárítjuk a húst. Bedörzsöljük sóval, zúzott fokhagymával. Vastagon megszórjuk köménnyel. Kizsírozunk egy kis tepsit, beletesszük az előkészített húsdarabot. A hagymák külső leveleit leszedjük, félbevágjuk és berakjuk a hús mellé. Öntünk alá 2 dl vizet és alufóliával lefedjük. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 - 2 órán át pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát. Ha szükséges, felemeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és 5-10 perc alatt megpirítjuk a tetejét. Hagyjuk pihenni 15 percig és utána vékonyan felszeletelve tálaljuk.

Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet.

A körethez:
- 25 dkg árpagyöngy (gersliÖ
- 4 kicsi vagy 2 nagyobb karalábé
- 5 dkg vaj
- só
- 1 csokor petrezselyem zöldje

Dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük az árpagyöngyöt. Meghámozzuk, kis kockákra vágjuk a karalábékat. A vajon megfuttatjuk a felaprított zöldséget, ha gyengék a levelei, akkor felcsíkozva azt is mellédobjuk. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és felpuhára pároljuk. Ha elkészült, összekeverjük a főtt gerslivel.


Kaptunk egy-egy adag kóstolót anyuval, mindkettőnknek nagyon ízlett Imivel. Különösen a köret fogott meg minket, nagyon jó párosítás volt az árpagyöngy és a zsenge, roppanósra párolt karalábé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése