2016. július 31.

Pudingos boci szelet

Néhány évvel ezelőtt anyu sütött egy boci szelet nevű sütit. Kakaós alapba kanállal belepötyögtetett egy vaníliás-túrós keveréket, majd kisütötte és felszeletelve tényleg egy boci mintájára hasonlított a süti. A családban nagy sikert aratott, de mivel én nem nagyon szeretem a túrós édességeket, csak visszafogottan lelkesedtem érte. :)

Pénteken a vépi rokonoknál jártunk látogatóban és nagyon megörültem, amikor Erzsi néni megmutatta, hogy milyen sütivel várt minket - a gulyásleves és a házi krumplis lángos után. Ez is boci szelet volt, de a túrós pöttyök helyett puding került bele. Na, ez már nekem való volt! Megkóstoltam és azonnal el is kértem a receptjét.


Hozzávalók a pudingos foltokhoz:
- 9 dl tej
- 2 csomag tejszínízű pudingpor

A tejben csomómentesre keverjük a pudingport és sűrűre felfőzzük (szigorúan cukor nélkül!). Félretesszük, kihűtjük.

Hozzávalók a kakaós alaphoz:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 dl tej
- 1 dl étolaj
- kevés reszelt citromhéj
- csipetnyi só


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Beletesszük a reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, sót, tejet, olajat és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és kakaóport is. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot.

Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk a masszát, azután a kihűtött pudingból vízbe mártott evőkanállal darabokat szaggatunk és belerakosgatjuk a tésztába.

180 fokon kb. 30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Hozzávalók a tetejére:
- 4-5 dl tejföl
- 20 dkg porcukor

Amíg a süti sül, a porcukrot és a tejfölt csomómentesre kikeverjük. Amint elkészült a boci szelet, kivesszük a sütőből és a forró tésztára simítjuk a cukros tejfölt.

Néhány óra alatt jól kihűtjük a süteményt, ez után szépen szeletelhetővé válik.


Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Két hét múlva kertiparti lesz nálunk, ha az időjárás is engedi, úgy terveztem, hogy ezt a sütit fogom elkészíteni. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd a barátoknak. :)



6 megjegyzés:

  1. A habot legutoljára kell felverni mert mire minden megvan a habból egy rakás szar nem marad! Köszi a fasza receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm.. ha tényleg kemény habot verünk, akkor az nem esik össze. Legalábbis nekünk nem szokott.

      Törlés
    2. Sütni tudni kell.Ha keményre vered fel a habot,nincs semmi probléma.Jó a recept!

      Törlés
  2. A leírást követve nagyon fincsi süti kerekedik belőle. Imádjuk! Egyszerű de nagyszerű. 🙂 Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  3. Attól hogy a hal nem tud úszni, nem a víz a hülye;)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nem kell felvenni a fehérjét, csak úgy az egész tojást kikavarjuk

    VálaszTörlés