2016. július 3.

Barackos-joghurtos Charlotte torta

Szülinapokat ünnepeltünk a héten. ahogy minden évben július első napjaiban. Apunak és anyunak két nap különbséggel van a születésnapja, így egyszerre szoktuk köszönteni őket.

A tortakészítés az én feladatom volt és egy icipici kihívás elé állított. Anyukámnak ugyanis néhány hete volt egy epekő műtéte és még tart a 6 hetes diétája. Szerencsére sem a műtét előtt sem utána nem volt semmilyen panasza, így nem tartottam attól, hogy ha egy könnyed tortát választok, akkor az bármilyen problémát fog okozni neki.


Egy joghurtos-gyümölcsös krémmel töltött Charlotte torta mellett döntöttem, figyelembe véve a család többi tagjának az ízlését is. Nagy kedvenc a piskótatekercs, így sejtettem, hogy nemcsak az ünnepeltek, hanem mindenki más is örülni fog ennek a tortának.


Hozzávalók egy nagy adaghoz (kb. 12 vastagabb szelet tortához)
- 8 tojás
- csipetnyi só
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 8 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
- a kenéshez lekvár
- 1 nagy pohár natúr joghurt (450 g)
- 0,5 liter habtejszín (nálam Hulala)
- 3 csomag Dr. Oetker Expressz zselatin fix
 - porcukor ízlés szerint (nálam az édesített Hulala miatt kb. 2 evőkanálnyira volt szükség)
- kb. fél kg tisztított, magozott, apróra vágott sárga- és őszibarack vegyesen


A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd apránként beledolgozzuk a sütőporral összeszitált lisztet és a tojásfehérje habot. Óvatosan dolgozzuk össze csomómentesre, hogy ne törjön szét a hab.

Két darab normál méretű (nem gáztepsi) sütőedényt, tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszát két egyforma részre osztjuk és belesimítjuk a tepsikbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt egymás után kisütjük a piskótákat (vagy légkeveréses sütőben akár egyszerre). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e.

Két darab tiszta konyharuhát bevizezünk, kicsavarjuk és kiterítjük a konyhapultra. Erre ráfordítjuk az elkészült, forró piskótákat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és szorosan belecsavarjuk a nedves konyharuhába. Így hagyjuk kihűlni.

Miután kihűltek, kitekerjük, megkenjük őket lekvárral, újra felcsavarjuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk. A háromnegyed részével kibélelünk egy folpackkal beborított félgömb alakú tálat.

A krémhez először a habtejszínt verjük fel, méghozzá úgy, hogy félidőben hozzáadjuk a zselatin fixet majd a cukrot is. Belekeverjük a joghurtot, végül a gyümölcsöt és jól összedolgozzuk. Kemény állagú de kenhető krémet kell kapnunk. Beleöntjük a piskótatekerccsel kibélelt tálba, elsimítjuk a tetejét. Végül az egészet kirakjuk a maradék tekercsekkel. Ez lesz majd a tortánk talpa. Ráhajtjuk a folpack lelógó széleit és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap kihajtjuk a folpack szélét, a tál szájára egy nagy méretű tortatálat szorítunk és az egészet megfordítva kiborítjuk a tortánkat. Ha jól dolgoztunk, egy stabilan álló, szép félgömb alakú tortát kell kapnunk. Eltávolítjuk róla a folpackot és már tálalhatjuk is. Díszíthetjük további tejszínhabbal.

Nagyon örülök, hogy a Charlotte torta mellett döntöttem, mert ahogy számítottam rá, mindenkinek nagyon ízlett. Másnapra már híre-hamva sem volt a tortának. :)


A szülinaposoknak még egyszer nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok! :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése