2014. december 7.

Mézes-cukros-fahéjas mandula, dió, mogyoró

Judit már sokszor bizonyította, hogy szeret a konyhában sürögni-forogni és ebben még az sem akadályozza meg, hogy nap mint nap az egyre gyorsabban fejlődő Bobó után rohangál és játszik vele, mesél neki.

Nem is ő lenne, ha nem saját készítésű gasztroajándékkal lepte volna meg Mikulás alkalmából a család felnőtt tagjait. Már hetekkel ezelőtt eltervezte, hogy mézes-cukros-fahéjas mandulát és mogyorót készít. A héten meg is valósította ezt, hogy a Mikulásnak segítsen december 6-án a csizmákba pottyantani az csomagokat.

Karácsonyi ajándéknak is nagyon jó ötlet lehet!


Hozzávalók:
- kb. 25-30 dkg mandula, törökmogyoró, dió, vagy mindez vegyesen
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1-2 kávéskanál fahéj

A mandulát / mogyorót / diót egy serpenyőben 10-15 perc alatt, gyakran megkeverve, rázogatva megpirítjuk.

Egy tálban összekeverjük az olajat, mézet, vizet és 30 másodperc alatt megmelegítjük a mikróban.


A folyékony keverékkel nyakon öntjük a mandulát, diót, mogyorót és 3 percig, folyamatosan kevergetve "sütjük" a serpenyőben.

A cukrot, fahéjat, sót összevegyítjük és a felével megszórjuk a serpenyőben található csonthéjasokat. Addig pirítjuk, míg elolvad a cukor, vigyázva hogy ne égjen oda. Ekkor hozzáadjuk a fahéjas cukor másik felét is. Ezzel már csak addig sütjük, amíg szép egyenletesen bevonja a mandula, dió, mogyoró külsejét, nem olvasztjuk rá a cukort.

Sütőpapírral leterített tálcára borítjuk, villával széthúzogatjuk és hagyjuk kihűlni. Ekkor már kézzel is szétszedhetjük az esetlegesen összeragadt szemeket.


Judit szép kis tölcsérszerű csomagokat készített a fahéjas csemegének. Bobó pedig szakszerűen leellenőrizte a csomagokat, hogy egészen biztosan jól vannak-e lezárva. :)


Látható, hogy Bobó nem bízott semmit a véletlenre, precízen átvizsgálta az összes ajándékot.

Nagyon köszönöm a receptet Judit, na és persze a cuki képeket! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése