2014. december 11.

Csokoládés céklatorta

András névnapjára készült ez a különleges sütemény. Csakúgy mint a mézeskalács tortát, ezt is ő nézte ki magának, méghozzá a TV Paprika magazin szeptemberi számából. Mondhatom, nagyon megosztotta a családot. András szereti az érdekes párosításokat, ezért éppen megfelelő volt neki ez a torta, én is nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon milyen lehet, de körülbelül ennyien érdeklődtünk iránta komolyabban. :)

Apu megsütötte és ilyen lett a végeredmény.


 Hozzávalók a tortához:
- 22,5 dkg liszt
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 3 tojás
- 20 dkg barna cukor
- 12,5 dkg tejföl
- 0,8 dl olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 30 dkg cékla durvára reszelve

A lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, szegfűborsot vegyítsük össze. A tojást, cukrot, tejfölt, olajat és vaníliakivonatot robotgéppel keverjük habosra-krémesre. A száraz hozzávalókat apránként dolgozzuk bele, keverjük csomómentesre. Végül egy fakanál segítségével forgassuk bele a reszelt céklát is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-lisztezett kerek sütőformába öntsük bele a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt süssük készre a tortát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Sütés után egy kis ideig hagyjuk pihenni a formában, majd helyezzük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.


Közben készítsük el a csokoládémázat.

Hozzávalók a mázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 0,9 dl tejszín
- 0,5 teáskanál vaníliakivonat

A csokoládét tegyük egy lábasba és ezt állítsuk egy számmal nagyobb, vízzel félig töltött lábasra. Gőz fölött olvasszuk meg a csokit. Keverjük hozzá a vaníliakivonatot és a tejszínt is. Hagyjuk kicsit hűlni.

A mázat kenjük egyenletesen a torta tetejére. Néhány órát pihentessük, majd tálaljuk.
 
Apunak a képen látható módon sikerült a mázat elteríteni a torta tetején. Így pontosan úgy nézett ki, mintha vakondtúrás tortát készített volna.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy mennyire érződik benne a cékla jellegzetes íze. Nos, nagyon érdekes, ugyanis az elején csak a csokiíz jelentkezik, azonban néhány falat után halványan felfedezhető a sütiben a cékla is. Különleges, ám egyáltalán nem rossz párosítás!

Egyetlen dolog hiányzott belőle: valamilyen krém, vagy lekvár réteg a közepéről, mert kissé tömény torta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése