2014. december 1.

Madártej

Imi egyik kedvenc édessége, a madártej következik, úgy ahogyan apukám készíti. Nem sűrűn fordul elő nálunk ez a desszert, leginkább csak hűvös időben. A sok tojás miatt melegben könnyen megromlik, vigyázni kell vele.

Régen a nagymamám privilégiuma volt a madártej, ő már rutinból főzte és akkora habgaluskákat gyártott hozzá, mint egy nagypárna. Soha nem esett neki össze. Az enyém mindig pici lesz miután leszűrtem, apukámnak meg hol így-hol úgy sikerült eddig. De most úgy tűnik, ő is megtalálta a tuti módszert, mert a legutóbbi alkalomkor, Imi névnapján gyönyörű nagy galuskák úszkáltak a vaníliamártás tetején.


Hozzávalók:
- 1,5 liter tej
- 6 tojás
- 15 dkg + 3 evőkanál cukor
- fél rúd vanília vagy vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál liszt (vagy 2 csomag vanília ízű pudingpor)
- 1 marék mazsola

A mazsolát beáztatjuk vízbe.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 2 dl tejjel, a 15 dkg cukorral és a liszttel (vagy a pudingporral) kikeverjük. A maradék tejet a vaníliával felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzről. 4 evőkanálnyi tejet a tojásos keverékhez dolgozunk, majd azt folyamatosan csurgatva a forró tejhez keverjük. Visszatesszük a tűzre, takaréklángra. Addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, nehogy összecsomósodjon a tojás.

Akkor van készen, amikor a kanálról nem fut le, hanem bevonja. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt mazsolát is és jól kihűtjük a vaníliamártást.


A tojásfehérjét a 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk. Teáskanállal vagy gyerek evőkanállal galuskákat szaggatunk a habból és a vízbe helyezzük. Egyszerre csak keveset tegyünk bele, mert nagyra nő. Ha jól felemelkedett, megfordítjuk és a másik felét is körülbelül 1 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük a habgaluskákat és lecsepegtetjük. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogy a tojásfehérje.

Tálalás előtt a kihűlt vaníliamártásra púpozzuk a habgaluskákat. További mazsolával, reszelt citromhéjjal díszíthetjük a tetejét.


Apu időnként vaníliapudingot szokott liszt helyett belekeverni, ekkor két csomagot használ hozzá. Sűrűbb lesz mint a lisztes változat.

Na és a habgaluska: az eredeti recept szerint a vaníliamártáshoz felhasznált tejben kell kifőzni a tojásfehérjét, nagymamám azonban világ életében vízben főzte meg és szerinte ez a titka, hogy nem esik össze.

Most apu is így csinálta, kiskanállal szaggatta és a végeredmény önmagáért beszél.


Mondanom sem kell, nálunk nem másfél liter tejből szokott készülni egyszerre. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése