2013. szeptember 24.

Hagymás burgonyán sült tejszínes oldalas

Családunk minden tagja szereti az oldalast. Ki többé, ki kevésbé, ki mézesen, ki fokhagymásan, csontosan vagy csont nélkül

Többféleképpen elkészítve kóstoltam már életem során, de András szülinapján ettem először tejszínesen. A családi ebédre mi vittük a tortát az ünnepeltnek, méghozzá a citromos-mákos nyuszitortát, ami most nem nyuszi formájú volt, hanem kerek. Anyukám pedig a levest és a főételt készítette el. 


Hentesünk szokás szerint nagyon friss, jó húsos oldalast adott. Anyukám kérésére ki is csontozta, de ez nem feltétlenül szükséges. Ami viszont lényeges: 2-3 csontonként vágjuk szeletekre a húst.

Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 1,5 kg oldalas
- 2-3 fej hagyma
- 3-4 db paradicsom
- 2 fej fokhagyma
- só
- bors
- majoránna
- 3 dl tejszín
- 2 dl olaj
- sajt

A legtökéletesebb ha a sütés előtti napon bepácoljuk a húst.


A páchoz megtisztítjuk az egyik fej fokhagymát, a gerezdeket összezúzzuk és egy mély tálba helyezzük. Ezt elkeverjük az olajjal, ízesítjük sóval, őrölt borssal, majoránnával. Megforgatjuk benne a hússzeleteket és hideg helyen pihentetjük.

Másnap egy nagyobb tepsi alját kikenjük a páclé egy részével. A krumplit és a hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a másik fej fokhagymát tisztítás után összezúzzuk. Ezeket összekeverjük és a tepsibe terítjük. Megszórjuk kevés sóval, őrölt borssal.
A krumpli tetejére fektetjük a hússzeleteket és beborítjuk karikára vágott paradicsommal. Alufóliával lefedjük a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 40 percig így sütjük-pároljuk.

Ezután eltávolítjuk az alufóliát és egyenletesen meglocsoljuk a tejszínnel. Újból betakarjuk a tepsit és tovább sütjük amíg a hús teljesen megpuhul. Ekkor már fólia nélkül folytatjuk a sütést, amíg szép piros lesz minden oldala. Megszórjuk reszelt sajttal, rápirítjuk-olvasztjuk és forrón tálaljuk.


Ez a tejszínes ízvilág egészen új megközelítése volt a sült oldalasnak. Aki tart tőle, ne ijedjen meg, mert ahogy a legfelső fotón látszik, nem úszik benne a hús, hiszen a krumpli magába szívja a nagy részét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése