2013. szeptember 22.

Habszelet

Facebook oldalunkon a Tippek-Trükkök-Tanácsok rovatban a hét elején feltettem a kérdést: ki mihez szokta hasznosítani a maradék tojásfehérjét? Mert nálunk bizony elég gyakran megmarad a fehérje. Például amikor anyukám nekiáll fánkot sütni, amihez csak a sárgája kell. Vagy amikor karácsony előtt a linzereket készítem. Én le szoktam fagyasztani egy kis üvegben és amikor összejön 10 tojásfehérje, megsütöm belőle a meggyes máktortát. Na de mindig nem készíthetem ugyanazt!


Olvasóink hasznos válaszokat adtak: habcsókot csinálnak belőle, vagy a madártej habgaluskájához használják fel. Vagy éppen macaronhoz, parféhoz, habrolóhoz, rántottához, almaszószhoz keverik hozzá.

Most pedig mutatok egy sokadik variációt, ahol kifejezetten a maradék tojásfehérje a főszereplő. Apukám egyik kedvenc sütije következik, a habszelet. Ez az édesség akár a püspökkenyér testvére is lehetne, hiszen az aszalt gyümölcstől kezdve a csokiig bármit bele lehet keverni. Apu dióval vagy mogyoróval szokta ízesíteni.

Hozzávalók:
- 6 tojás fehérje
- 16 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 16 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- ízesítésnek kevés darált dió, mogyoró, mandula, esetleg reszelt csokoládé, apróra vágott aszalt gyümölcs


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan, kanalanként belekeverjük a porcukrot, az olvasztott, langyosra hűtött vajat, vaníliás cukrot, citromhéjat, darált magvakat (csokit, gyümölcsöket, stb.).

Kivajazunk, kilisztezünk egy őzgerinc vagy tortaformát, belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, gyenge tűzön (130-150 fok), inkább szikkasztjuk mint sütjük, kb. 45-60 percig. Ha a teteje repedezni kezd és szép világosbarna színű, elkészült, de inkább hústűvel győződjünk meg róla, hogy a belseje is teljesen átsült.

A formában hagyjuk kihűlni. Sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban tároljuk.



Apu hol ilyen, hol olyan sütőformában készíti. Egy dolog állandó: a Benő kutya képével ellátott kötényéhez ragaszkodik. :)

A sütiből egyszerre csak vékony szeletet szoktam vágni, hiszen elég laktató. Habos kakaóhoz, kávéhoz vagy teához tökéletes kísérő, akár uzsonnára is. Vagy reggelire. Múltkor felfedeztem, hogy nagyon finom, ha meggylekvárral vékonyan megkenem.


Várjuk a további ötleteket, hogy mihez lehet még hasznosítani a maradék tojásfehérjét. Írjátok meg nekünk, akár ide a blogra, akár Facebook oldalunkra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése