2012. december 5.

Mézeskalács

A mézeskalács a kedvenc süteményeim közé tartozik, mert egyrészt szorosan kapcsolódik szívem legkedvesebb ünnepéhez, a karácsonyhoz, másrészt mert hónapokig fogyasztható. 
Idén november 3. hetében készítettem el Andrásom segítségével a mézeskalácsokat, és az egy darab kóstolóból bizton állíthatom, hogy nagyon finomak lettek. :) Egy újabb ok, amiért várom a karácsonyt. Addig lehet, készítünk egy újabb adagot, biztos ami biztos.


A recept keresztszüleimtől származik. A fiatalabbik lányuk esküvőjén mindenki kapott ajándékba egy feldíszített mézeskalács dupla-szívet, ami nagyon szép lett, így mi is ezt a bevált receptet választottuk.


A hozzávalók nagyjából 5 tepsi megtöltéséhez:

1 kg liszt szitálva
35 dkg méz langyosítva
10 dkg margarin olvasztva
35 dkg porcukor szitálva
3-4 egész tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál szegfűszeg
2 teáskanál fahéj
( ez utóbbik helyett lehet mézekalács fűszerkeveréket is beletenni)



A hozzávalók összegyúrása után pihentetni kell a tésztát hűtőben néhány órát, de legjobb, ha egy egész éjszakát pihen. Amikor a kiszaggatott figurák tepsibe kerültek, akkor mehetnek az előmelegített, 180 fokos sütőbe.


A mézeskalácsok díszítését 2 db tojás fehérjével, és kb. 50 dkg porcukorral valósítottuk meg. Annyi porcukrot kell a fehérjéhez keverni, hogy alig mozogjon a massza, különben lefolyik a kalácskákról. Ez egy kicsit hosszabb ideig tart, tovább, mint egy tojásfehérje kemény habbá verése.


A fehér masszát sima kis nejlonzacskóba töltöttük nagyjából 3 evőkanalanként, és a zacskó egyik sarkát picit levágva rajzoltunk a mézeskalácsokra. A zacskóba még bele nem töltött masszát visszatesszük a hűtőbe, mert hidegen könnyebb dolgozni vele.


Mi nem tesszük egymásra a kisült, majd a később feldíszített mézeskalácsokat sem nagyjából 4-5 napig, a máz száradásáig. Ezután fémdobozba rakosgatjuk őket (már egymásra), és hagyjuk őket karácsonyig megpuhulni. Nem kell ilyen hosszú idő neki, de mi így szoktuk.


Remélem sokan készítitek ezt a finom illatú süteményt karácsony táján, mert a kreatív és ügyes kezűek csodákat tudnak művelni vele. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése