2018. szeptember 13.

Borban sült oldalas szőlőmártással

Lajos Mari egyik receptje adta az ihletet. Most úgyis szőlőszezon van, szőlőt eszünk szőlővel. Miért ne főzhetném bele egy jó kis vasárnapi ebédbe? :) Néhány darab oldalas is várakozott már a mélyhűtőben, hogy felhasználjam valamihez.

Szuper kis ebéd lett belőle, nagyon ízlett nekünk, így jó szívvel ajánlom nektek is.  Dorottya nem kapott belőle kóstolót - éppen ma 19 hónapos! -, mert nem sajnáltam a hús alól a bort, ő inkább a kedvencét, a borsólevest kanalazta befelé, míg mi, a szülei élvezettel ettük ezt a finom, szüreti ételt.


Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- só
- bors
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 4-5 dl száraz fehérbor
- 60-80 dkg nagy szemű szőlő
- 1-2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál étkezési keményítő

Az oldalast 1-2 csontonként kisebb darabokra vágjuk. Minden oldalukat sózzuk-borsozzuk, vékonyan meghintjük liszttel.

Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk és megkapatjuk benne a húsok mindkét oldalát. Hozzáadjuk a megtisztított, vékony karikára vágott fokhagymagerezdeket, kissé megpirítjuk, majd felöntjük kb 2-2,5 dl borral. Fedő alatt puhára pároljuk az oldalast.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőtálba átemeljük a húsokat - akár a fokhagymadarabokkal együtt-, tetejüket megkenjük kevés borral elkevert ketchuppal. Aláöntünk kb 1 dl bort és a forró sütőben aranybarnára pirítjuk.


A serpenyőben visszamaradt pecsenyelébe tesszük a megmosott, leszemezett szőlőt és 2-3 percig pároljuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, hozzáadjuk a szőlőhöz és 1-2 perc alatt összeforraljuk, besűrítjük. További sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.

Forrón tálaljuk, friss sültburgonyáva





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése