2018. január 8.

Spagetti zöldborsós húsgombóccal

Még tavaly főztem ezt az ételt, akkor készültek a képek, csak a recept közzététele maradt el. Nagyon jól sikerült, szerettük. Most is megenném, annak ellenére hogy a karácsonyi és szilveszteri habzsi-dőzsiben kicsit sok volt a hús, legalábbis nekem, aki hetente egy-két húsos ebéddel is beérné. 

Na de nálam van egy olyan szabály, hogy ha tésztaételről van szó, amibe hús is kerül, nagyvonalúan szemet hunyok a hús felett. :)


Hozzávalók:
- 50 dkg sertés + marha darálthús vegyesen
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- cayenne bors
- őrölt pirospaprika
- só
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 chilipaprika
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv (a levével)
- 1 kis doboz sűrített paradicsom konzerv (7 dkg)
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 6-7 levél friss zsálya
- 40 dkg spagetti
+ a tálaláshoz reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt 


A spagettit sós vízben "al dente" kifőzzük, leszűrjük, kevés olívaolajjal összekeverjük.
A mirelit zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.


Közben pedig:

A darált húst egy tálban összedolgozzuk a tojással, cayenne borssal, csipetnyi sóval, kevés pirospaprikával és annyi zsemlemorzsával, hogy nem túl lágy, szépen formázható masszát kapjunk. Diónyi gombócokat formálunk belőle és egy magas falú serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olívaolajat hevítve megpirítjuk a húsgombócokat. Ha egyszerre nem fér a serpenyőbe az összes hús, két-három részletben is elkészíthetjük. Az összeset szedjük ki papírtörlővel bélelt tányérra.

A visszamaradt olajban pároljuk meg a nagyon apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. A végén adjuk hozzá a picire feldarabolt chilipaprikát is. Öntsük bele a felkockázott, hámozott paradicsomkonzervet a levével valamint a sűrített paradicsomot is. Keverjük össze. Ha túl sűrűnek érezzük, 1 - 1,5 dl vizet adhatunk hozzá. Ízesítsük sóval és aprított, friss zsályalevéllel. Amikor a mártás felforrt, tegyük bele a húsgombócokat, főzzük körülbelül 5 percig. A végén jöhet a zöldborsó is. Egyet forraljunk rajta és már tálalhatjuk is.

Ha jól dolgoztunk, körülbelül egy időben készül el a mártás és a spagetti.


Reszelt parmezánnal vagy Grana Padano sajttal a legfinomabb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése