Íme egy főzelék, ami nemcsak finom, hanem különleges is. Nem úgy készül, mint a hagyományos főzelékek, hogy feltesszük főni a zöldséget, aztán berántjuk vagy behabarjuk amikor megpuhult a zöldség. Van benne egy kis csavar. Egy kicsit több munka és több mosogatnivaló, de megéri, mert tényleg nem hétköznapi a végeredmény.
A recept Mautner Zsófitól van és anyukám már többször is elkészítette ez alapján. Leginkább tavasszal-nyár elején érdemes, akkor kapható igazán friss, zsenge karalábé.
Hozzávalók:
- 1 kg csontos csirkemell
- só
- bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 6 db karalábé
- citromlé
- 4 csokor petrezselyem
- 150 g joghurt
A csontot egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel, sózzuk és a megtisztított sárga- és fehérrépával, valamint hagymával együtt kb. 40 perc alatt gyors alaplevet készítünk.
Eközben a karalábét meghámozzuk, egyforma kockára daraboljuk. Citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Amikor elkészült az alaplé, átszűrjük egy másik edénybe. A csontot és a zöldségeket félretesszük, arra már nincs szükségünk. Az alaplébe beletesszük a karalábékockákat és a petrezselyemzöldek szárát, és fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
Ezután a karalábét ismét leszűrjük. Az egyik felét egy lábasba tesszük, a másik felét pedig turmixgépbe, felöntjük a főzőlé felével, hozzáadjuk a petrezselymet és a joghurtot és összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, önthetünk hozzá még a főzőléből. Az így kapott pürét hozzákeverjük a félretett karalábéval, sózzuk, összeforraljuk és készen is van a főzelék.
Az időközben elkészült sült csirkemellel tálaljuk.
Én a petrezselymes sárgarépafőzeléket is kipróbálnám hasonlóképpen elkészítve. Sokkal könnyedebb lenne mint habarással.
Én a petrezselymes sárgarépafőzeléket is kipróbálnám hasonlóképpen elkészítve. Sokkal könnyedebb lenne mint habarással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése