2017. június 26.

Epres alagút

A másik, szülinapi epres sütim. Ezt is anyuék csinálták, biztos ami biztos alapon a marcipános epres szelet mellé, hogy egészen biztosan jusson mindenkinek desszert. :)

Emlékeim szerint egyszer ezt már megsütötték nekem, csak akkor kevésbé sikerült. Most viszont tökéletes lett! Kívülről is jól mutatott és belülről is szépen összeállt a zselatinos-tejszínhabos töltelék. És az íze... Hmmm....

A recept a 2009. május 20-i Nők Lapjában jelent meg.


Hozzávalók a piskótához:
- 8 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 5 tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 kávéskanál citromlé
- 7 + 8 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál porcukor a szóráshoz
- eperlekvár

A lisztet és a keményítőt összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a citromlével és 7 dkg cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 evőkanál vízzel és 8 dkg kristálycukorral. Felváltva beleforgatjuk a habot és a keményítős lisztet, majd sütőpapírral kibélelt kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítva, 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

Megszórunk porcukorral egy, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Tepsistül ráborítjuk a sütőből kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és benedvesített konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. Közben az eperlekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a kihűlt lapot. Végül szorosan feltekerjük a piskótát.

Hozzávalók a töltelékhez és a díszítéshez:
- 30 dkg eper
- 3 + 2 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 tasak vagy 3 lap zselatin
- 1 + 1 tasak vaníliás cukor
- 1,5 + 1 dl habtejszín
- 2 evőkanál narancslikőr
- 1/2 tasak habfixáló
- citromfű / mentalevél

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit felaprózzuk, összekeverjük a 3 dkg porcukorral és a citromlével. Lefedjük, fél órát pihentetjük.

Folpackkal kibélelünk egy 1,2 - 1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát, úgy hogy a két vége jócskán túllógjon a forma hosszabbik oldalainak peremén. A piskótatekercset 20 db, kb 1 cm-es csigára vágjuk. Hatot félreteszünk, hatot a forma aljára, négyet-négyet pedig az oldalára fektetünk.

A zselatint elkeverjük 1/2 dl hideg vízzel, 8-10 percig állni hagyjuk (a zselatinlapokat a csomagoláson található felhasználási javaslat szerint felpuhítjuk). 2 dkg porcukorral és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verünk 1,5 dl tejszínt. Botmixerrel, néhány pörgetéssel nem túl finom péppé törjük az epret. A zselatinhoz öntjük a likőrt, éppen csak felolvasztjuk, majd hozzáadunk 3-4 evőkanál eperpépet, elkeverjük benne, végül gyors mozdulatokkal a maradék péphez keverjük. Apránként, kíméletesen beledolgozzuk a tejszínhabba.

A krémet az őzgerinc belsejébe, a piskótabélésbe simítjuk. Tetejére fektetjük a félretett 6 db piskótacsigát. Ráhajtjuk a fóliavégeket és 8 órára betesszük a hűtőbe dermedni.

Tálalás előtt hosszúkás tálra borítjuk az alagutat, lehántjuk róla a fóliát. 1 tasak vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt és csillagcsőrös habzsák segítségével kidíszítjük vele a süteményt. A félretett eperszemeket, citromfű vagy mentalevélkéket is tegyünk rá.


Könnyű, lágy tésztájú, habos töltelékű sütemény. Málnával, szederrel, áfonyával is elkészíthető!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése